onsdag 30 januari 2013

Veld fire

Alltså.......när jag precis berättat för mamma och pappa i TV:soffan igår kväll att månen var röd häromkvällen pga en stor markbrand så ser jag i vänster ögonvrå detta:


Det brann alltså i dalen ovanför Simonstown!


Dom nedersta husen låg läskigt nära.


Vi hörde och såg MÅNGA brandbilar och räddningsfordon. Både på vägen, på väg mot branden, precis uppe vid bostadshusen vid brandens kant och uppe på vägen till Red Hill, dit branden var på väg. Branden flammade upp ruggigt snabbt. 


Stax efter 21 var Harald och jag så nyfikna så vi satte oss i caben för att åka lite närmare och kolla. Nere på Main Road i Simonstown stod det flera bilar parkerade för att titta på branden.


 Sen körde vi upp mot Red Hill och följde en brandbil in på vägen till Just Nuisance grav. Elden var på väg upp över berget.



Harald pratade lite med dom trevliga brandmännen (alla är alltid så tillmötesgående och trevliga i det här landet!) och dom sa att om 30 minuter så har branden nått upp hit. Dom var redo! 


Vi körde hemåt igen och när vi gick och la oss kunde vi se branden genom fönstret i vårt family room från sängen.

I morse vaknade vi till dimma och dis och vinden hade avtagit betydligt. Vi såg ingen eld men däremot mötte jag både brandbil och tankbil på väg från skolan. Dom var på väg från Simonstown. Pappa såg även, i tubkikaren, brandmän som sprutade vatten i askan på berget i eftermiddags. Men det verkar som om den är branden är helt släckt. 

Hörde på nyheterna i förmiddags att det brinner på 11 olika ställen i Kapstadsområdet. Läskigt! Men till tröst har vi att räddningstjänsten här är vana vid bränder så här års och har bra beredskap.

I förrgår och igår

I förrgår ägnade vi dagen åt att åka till polisen, handla och skjutsa och hämta barn. Kommer knappt i håg i vilken ordning vi gjorde allt men det är ju inte så viktigt. 

Barnen till skolan och sedan åkte mamma, pappa och jag in till polisstationen i Simonstown för att anmäla den tråkiga händelsen som pappa var med om i söndags. Han blev bestulen på sitt bankkort och en j--la massa pengar från sitt konto. En tjomme lyckades lura till sig kortet när pappa skulle ta ut pengar vid en bankomat i Simonstown. Vi vet inte hundra hur det gick till men automaten åt upp kortet och pengar både från bankomater och bensinmackar "rann" iväg i en ryslig fart. Men pappa spärrade kortet direkt när vi kom hem vilket bara var ca 30 minuter senare. Det konstigaste av allt var hur dom lyckades får ut så mycket pengar. Det är ju en spärr på kortet att man bara kan ta ut så och så mycket pengar på en dag. Det blir till att ta ett snack med banken när han kommer hem. Snabb och bra service på polisstationen i Simonstown i alla fall. Mamma var helt säker på att konstapeln kände igen mig för hon var så trevlig. Mamma, jag är faktiskt inte stammis hos polisen. Försöker undvika det.

Sen till Longbeach Mall för lite shopping. Pappa och mamma hämtade Eilika och jag Julius. Pappa bjöd på vitlöksostspäckade (vilket tjusigt ord) kycklingfileér inlindade i bacon till middag. Mumsfilibabba!



Sån här fantastisk fullmånde hade vi i måndagskväll. Fick sedan igår reda på att den var så röd för att det var en stor brand på bergen i Franshoek. Satt just och berättade det för mamma och pappa i TV soffan i går kväll när jag fick syn på något otäckt. Mer om det i nästa inlägg!

I går kördes det naturligtvis ungar igen men päronen och jag hann även med en lunch och lite mysshopping i Kalk Bay. Vi åt lunch på en av dom många restaurangerna som tillhör Brass Bell. Vi satt precis vid vattnet och hade måsar och tärnor som sällskap. Vågorna slår in och man kan spana in surfarna. Härligt! Mamma och jag åt super goda blåmusslor i vitvin- och vitlössås. Pappa tog in en Cape Malay Seafood Curry. Gott, gott!


Another shitty day in Africa!




Utsikten från vårt bord, dom 3 ovanstående bilderna.



Den här fantastiska ljuskronan hittade vi i en butik. "Stal" ett par bilder framförallt för att visa en tjej som bor på Bahamas och gör fina saker av "seaglass". Jag känner inte Carola mer än via hennes blogg. Här är hennes härliga blogg. Visst var den fin Carola! Kanske något för dig?!

Nu får ni hålla er en stund tills nästa spännande inlägg där jag ska berätta vad vi fick bevittna igår kväll. Fortsättning följer lite senare idag! Hihihi!

måndag 28 januari 2013

Kleinmond

Igår var det utflyktsdags! Målet var Kleinmond som ligger på andra sidan Cape Hangklip. Alltså på andra sidan bergen vi ser tvärs över False Bay. Harald var här och åt lunch på en mysig restaurang med golfgänget och ville gärna visa oss. 

Vi körde hemifrån klockan 10. Lämnade av Julius hos en kompis i Bergvliet. Han skulle på Swedish House Maffia konserten senare på eftermiddagen. Sen fortsatte vi N2:an mot Somerset West. Fortsatte sedan längs kusten mot Cape Hangklip. Genom Strand, Gordons Bay, Rooi-Els, Pringle Bay och Bettys Bay. Otroligt vackert att köra längs med kusten. Vi kunde se Tafelberget, Cape Point och Simonstown långt borta på andra sidan False Bay. Träffade även på några babianer som vi höll på att köra över.


Kort stopp för fotografering.


Vägen som slingrar sig längs berget.


Den Lille Havfrue verkar ha flyttat.




Parkerat bilen och går mot restaurangen som ligger PÅ stranden.



Turisterna!


Restaurang Sandown Blues.


Utsikten från där vi satt.


 Dom ser ut att ha det rätt bra tycker jag!

Efter en god lunch gick vi ner på stranden. Pappa och mamma gick en liten sväng men drog sig sedan mot skuggan. Solen är väldigt stark för vinterbleka svenskar. Jag satte mig på stranden och Harald och Eilika lekte i vågorna en stund. Stora vågor och starka strömmar. Det gäller att vara försiktig.


Captain Sven på beach walk!



Harald fick hålla i Eilika så att hon inte drogs ner av vågorna.


Och sen springa upp på stranden.


-"Sååååå kul mamma!"



  Restaurangen sedd från stranden.


Eilika avslutade med ett dopp i den varma lagunen som låg precis vid stranden. Varmt men lite brunt vatten. Och fullt med små svarta barn som lekte i vattnet.

Vi körde hemåt "bakvägen", genom bergen och Sir Lowry´s pass, ner till Somerset West och sedan längs kustvägen. Ett stopp på Pick-n-Pay i Fish Hoek för att handla lite mat och sen hem. 


Mosquto tyckte vi hade varit borta alldeles för länge så han satte sig PÅ min laptop när jag skulle kolla vad som hänt i resten av världen under dagen.

Naturligtvis middag ute. Strax innan 22 gav jag mig iväg för att hämta Julius från SHM konserten. Tog ca 50 minuter att köra dit men sedan tog det nästan lika lång tid att ta sig in till själva området. Jag kom aldrig fram hela vägen för det var sådan kö av bilar, utan Julius och 2 kompisar gick ca 2 km för att möta mig. Sen vände jag och vi kunde köra hemåt. MYCKET nöjd son! Var visst en toppen konsert. Vi var hemma strax efter 00.30. Lite trötta idag!

söndag 27 januari 2013

Grill och braai

I fredags så kom äntligen Harald hem! Lycka! Allt hade gått vägen trots strejker och förseningar. Vi hann inte med så mycket annat än att skjutsa och hämta barn och make den dagen. Pappa skjutsade Julius till skolan på morgonen, mamma och jag Eilika till sin skola. Sen hade jag pilates. Lunch och sedan åkte jag till flygplatsen för att hämta Harald och Julius från skolan. Mormorn och morfarn hämtade Eilika från sin skola.

Men vi avslutade dagen med varsin GT, god grillmiddag ute i den ljumma kvällen och sedan På spåret och Skavlan.

I går var det golfdags för Harald och jag tvättade och bakade 2 STORA smulpajer. Sen gick pappa in till Simonstown och vi andra (minus Julius som tyvärr valde att stanna hemma) följde lite senare efter med bilen. Vi åt god lunch på Berthas och tittade samtidigt på båtarna i hamnen. Sen var vi och shoppade lite i en T-shirt butik och så avslutade vi med glass. 

På eftermiddagen blev det lite pyssel för mormor och Eilika och sen poolbad och lite sola. Nej, mamma badade inte, men hon solade. Sen piffade vi till oss och stuvade in oss alla, även Julius, 2 stora formar smulpaj och en skål med vaniljsås, i bilen. Off to Helen och Dave för en riktig braai.

Som vanligt en trevlig kväll med mycket skratt och god mat!


torsdag 24 januari 2013

Dom har landat

Mamma och pappa har landat och mår bra! Resan gick som på räls. Ja, det höll på att gå illa redan i Lund där dom var tvungna att byta tåg och mamma tappade bort pappa mellan perrongerna. Mamma springer inte lika fort i trapporna som pappa! Men det gick bra och pappa lyckades få med sig mamma hela vägen till Kapstaden.

Vi hämtade Eilika på vägen från flygplatsen och sedan har vi mest njutit av värmen och att det varit vindstilla. Ja, nästan i alla fall. Vi har suttit på baksidan och tittat på utsikten och Eilika som hoppat studsmatta. Hon blir ju aldrig trött ungen! Vi har ätit middag ute och sedan flyttade vi runt till utsikten igen. Mormor har fått läsa saga för Eilika och sedan har vi tittat på nyheterna och Antikrundan på SVT World!

Nu ska vi alla sova gott! Framförallt mamma och pappa som i natt får sova i riktiga sängar. I morgon handlar det mest om att skjutsa och hämta barn samt hämta Harald som landar på eftermiddagen. Hoppas vi i alla fall! Strejk i Düsseldorf vilket innebar en rejäl försening. Hoppas han hinner med planet i Istanbul! Hoppas, hoppas!

Tack och godnatt!

Misslyckad räddning

Ni minns den lilla fågeln Bou Bou som inte kunde ta sig ut ur vår atrium gång?! Well, efter dryga 24 timmar där uppe, utan mat och vatten, och ett antal räddningsförsök från mig, så damp den ner till marken. Vid liv, men väldigt medtagen. Jag satte den i en stor kartong i skuggan med vatten och några små, små äppelbitar. Sprayade den även försiktigt med vatten så att den skulle kyla av sig lite och förhoppningsvis få i sig en droppe eller två. Chattade med svägerskan och ornitologen Elke och frågade vad mer jag kunde göra. -"Inte mycket" blev svaret. Nästa gång jag tittade till den, efter bara 30 minuter, så var den död. Jaja, jag försökte i alla fall!

Till något mycket trevligare. I går efter pilates så körde June, Jaqui och jag till Cavendish och gick på Happy Feet för att få massage. Ont men härligt! Jag tog nack- och ryggmassage och så fötterna. 45 minuter totalt. Pris R150 (SEK110)! Det är så bra där för vi sitter alla i samma rum och får behandling så vi kan prata samtidigt. Efter massagen så tog vi i en fika och där blev vi sittande en bra stund. Trevligt!

Nu är gästvåningen i tipp topp och om 2½ timmar åker jag och hämtar mamma och pappa! Men först ska jag sätta igång Agri (trädgårdsnisse) med att sopa och tvätta fönster. Och så måste jag handla lite som jag missade igår. Bland annat färsk fisk och räkor!

Ha en bra dag där ute i vår fatastiska värld!

söndag 20 januari 2013

Fångad, äckligt och sovkompis

I morse när jag satt och åt frukost så hörde jag ett konstigt ljud. Det dunsade liksom till lite då och då. Följde ljudet och hittade en stackars fågel som flugit in i vår atriumgång. Vi har rödvingade starar som flyger in där lite då och då men dom hittar alltid ut. Även duvor har förvillat sig upp i glastaket, men tagit sig ut. Detta verkar vara en Southern Boubou (Sydlig bobo) och den har tyvärr ännu inte hittat ut. Fågeln måste alltså flyga NER en bit för att komma ut. Men fåglar flyger ju helst upp och speciellt när det ser ut som om det bara är att flyga iväg (i och med glastaket). Jag har lagt ut lite fågelfrö och ställt vatten precis vid ingången. Men det har inte hjälpt. Kanske skulle lägga en äppelbit? Läste just att dom äter insekter, sniglar, ödlor, små gnagare OCH frukt. Kommer den bara ner och smakar så hittar den ut. Jaja, någon gång trillar den väl ner. Tråkigt när det inte går att hjälpa. Det är för högt att nå den. 


Pippi på fel ställe.

I förmiddags när jag gick ut med soporna, som luktade äckel-päckel, så hittade jag ett gäng äckliga snyltare i botten på soptunnan. Maggots! Dom är sååååå äckliga! Var kommer dom ifrån egentligen?! Jag ser dom ibland i vår stora soptunna ute på gården, och dit kan jag förstå att dom söker sig. Men hur i h--vete kommer dom in i soptunnan inomhus? Hinken åkte ut för grundlig rengöring med klorin och vatten. Usch och blä!


Go away och kom aldrig mer tillbaka!

Flera små djurupplevelser idag. Nu hojtade Eilika precis från sin säng. På väggen kröp en liten ödla. Den fick inte vara kvar. Jag petade ner den med en flugsmälla. Tyvärr försvann den men jag försäkrade Eilika om att den snart kryper ut. -"Ödlor tycker inte om heltäckningsmattor!" Hon köpte det! Puh! Lilla ödlan kan ju annars krypa ut i atriumgången så att fågeln flyger ner och tar den och hittar ut igen. Ja, vilken bra idé!

I morgon börjar äntligen Julius i skolan igen, efter ett låååångt sommarlov. Känns långt i alla fall! 5 veckor har han varit ledig. Nu är det dags för ordning och reda och rutiner igen. Skönt tycker mamman och pappan! Lov och tonåringar är mest jobbigt enligt oss.

lördag 19 januari 2013

A true Cape Town girl

Ja, Eilika har blivit en riktigt Kapstads tjej! "Lite" vind rör inte henne i ryggen. Nej så lite vind är det ju faktiskt inte. Det blåser rejält i dag. Men det hindrar inte henne att hoppa studsmatta. Försökte säga att det kanske blåser lite mycket men nej då. Hoppa går så bra ändå. Ett under att hon inte flyger bort. 




Rejäla gäss på havet.

Annars har dagen varit lugn. Eilika och jag var och handlade på förmiddagen. Försöker undvika 1. Att handla på en lördag då det är tämligen fullt med folk i Longbeach Mall 2. Åka och handla med Eilika, som är bra på att tjata om att hon vill ha ditt och datt. Men ibland måste man offra sig. Efter matkassarna var tömda hemma och vi fått i oss varsin macka så åkte vi och hämtade Julius som sovit hos en kompis.

Eftermiddagen har jag ägnat i solstolen och Eilika har lekt i vattenspridaren. Ville inte att hon skulle ligga i blöt i poolen i ett par timmar idag eftersom hennes skrubbsår på knät behöver läka och torka upp lite. Så det blev vattenspridare i stället. Minst lika roligt! Fast jag föredrar att doppa mig i 28-gradigt poolvatten istället för att gå igenom en iskall vattenspridare.

Har gottat mig i att ha turen att bo här i värmen idag. Det verkar ha varit VÄLDIGT kallt i tex. Stockholms trakten idag. En kompis i Åkersberga hade -25C i morse. Brrrr! Usch och fy!

I kväll blir det nog en film. På SVT World sänder dom Stjärnorna på slottet och det är inget favorit program. Speciellt efter att jag såg Skavlan intervjua Ewa Fröling i går. Hon såg mest ut som en föråldrad slampa och gjorde inget större intryck på mig precis.


fredag 18 januari 2013

Surprise

I dag utför Haralds världens överraskning! Jag har verkligen fått tänka till när jag bloggat dom senaste dagarna så att jag inte skulle avslöja honom.

Harald bestämde sig i slutet på förra veckan att åka till Europa denna och nästa vecka. Anledningen är en del akuta saker på några av våra företag som behövde ses över och redas ut. Så biljett bokades och i måndags flög han till Köpenhamn. Landade tisdag morgon och åkte bil till Karlskrona, bilfärja till Aspö och sedan samma kväll tog han färjan till  Gdynia i Polen. Jobbade två dagar på kontoret i Gdynia och idag satte han sig i bilen tidigt. Efter dryga 9 timmar och 865km kom han fram till.......Flensburg i Tyskland! I dag firar nämligen hans moster och morbror guldbröllop och vi var naturligtvis bjudna. Men att resa till Tyskland för det gick ju inte riktigt så vi hade tackat nej. I helgen kom Harald på att -"Ja, just det ja det är ju på fredag kväll festen är. Kan jag planera om och lyckas ta mig dit?". Och det kunde han! Mycket köra bil blev det men nu är han på plats och ALLA blev förstås väldigt överraskade och glada. INGEN visste att han skulle komma. Inte ens hans mamma. Han klev bara in i festlokalen! Kul, kul!

I morgon kör han vidare tillbaka till Karlskrona och Aspö. Ett antal möten och sedan via Holland hem hit igen. Landar på fredag eftermiddag. En dag efter mamma och pappa kommer.

Själv sitter jag här och firar i min ensamhet. Nej, jag firar inte. Men jag dricker vin. Min super gulliga make har inhandlat några specialflaskor vin bara till mig och dom tillfällena när han inte är hemma. 


Kolla vilken söt flaska! 500ml istället för 750. Perfekt! Och gott vin också. 

Julius är borta ikväll och Eilika ligger i sängen. Lilla E och jag festade med pizza på Dixies till middag. Eilika gjorde som vanligt sin egen pizza.

Ja, det ska bli spännande att höra mer om festen sen!

onsdag 16 januari 2013

Idag

Dagen har gått och trots en mycket lugn förmiddag då jag mest satt framför datorn och myste så har vi hunnit med en hel del. Vi har haft rejält varmt och nu på kvällen så åskade det och blixtrade lite. Kom även några jätte regn droppar samtidigt som solen sken mellan molnen.


Tog en förmiddagsfika med youghurt, blåbär och hallon. Skippade min piltes idag eftersom jag precis startat kur nr 2 av antibiotika mot min envisa bihåleinflammation. Ringde läkaren i måndags och fick utskrivet en annan sort, så nu hoppas jag det släpper.


Två puckon gosar på vårt sovrumsgolv.

Efter min lilla fika stund gick jag ut för att rensa i trädgårdslandet. Solen hade inte riktigt nått dit ännu men den nådde snart min rygg. Jäklar vad svetten rann om mig! Jag rensade det lilla ogräs som fanns (växer väldigt lite ogräs här faktiskt) och band upp tomaterna. Tog mig i kragen och satte några skruvar i väggen så att jag kan binda upp tomatplantorna ordentligt. Dom växer så det knakar och är rysligt tunga. Pinnar räcker inte till. Men nu hoppas jag att dom ska hålla sig hyfsat upprätt.



Dagens tomatskörd. Lämnade dom på gräset när jag åkte för att hämta Eilika. Det tyckte ett par frankoliner var snällt. Dom hade pickat i sig nästan en hel tomat när jag om hem. Kolla tomaten uppe till höger.

Åkte och hämtade Eilika i skolan strax efter 13. Idag ville jag ha hem henne direkt efter skolan. Hon får börja på fritis i morgon. Hon var nöjd och hade haft en bra dag. Eftersom det var så varmt så åkte vi till Simonstown och köpte glass. Det hade även kommit en lapp om ett paket att hämta på posten till henne. Vad kunde DET vara?


Glassnos!


I paketet till Eilika fanns två julklappar från våra goa grannar på Aspö; Hilding och Greta! Eilika tittar in till dom var och varannan dag när vi är på Aspö. Bara en liten stund varje gång. Hon ritar med Greta och tittar i deras vackra trädgård med Hilding. Hilding och Greta är båda över 80 år gamla. Så otroligt gulligt av dom. Hon fick en pysselbok med söta djur och en chokladask. Vilken lycka!


Både glass och paket passade ju perfekt just idag eftersom hon ramlat i skolan och skrapat knät ganska rejält. Båda händflatorna har också sår. Stackars liten!

När vi var i Simonstown lämnade Eilika in en ansökan om att vi skulle äta middag ute idag. Hon var sugen på fisk! Så vi åkte till Seaforth i Simonstown och åt. Skönt och varmt och vacker utsikt. Maten sisådär men mysigt att äta ute. Det blev fish and chips till båda barnen. Jag åt en nudel och räksallad. 


Cool tjej! 




Gott och blandat

Sommarlovet har och håller nu på att avslutas i lugn takt. Vi har lite smått smugit oss in i vardagen. Jobbat lite, fått en ny trädgårdskille (Mla har fått fast jobb på ett gustehouse), haft några mindre besök (alltså inte mellan 10 och 20 pers i trädgården), städat ur gästvåningen ordentligt så att vi är redo för mamma och pappa som kommer om 8 sleeps och så solat och badat.

I söndags kväll fick vi besök av ett äldre par som är bekanta till en vän till Harald. Carl-Willy och Anette är i Sydafrika på semester i 3 veckor och nu hade dom två nätter i Simonstown. Carl-Willy är 82 år och still going strong. Han är bla hjärnan bakom Cash-Guard som ni kan se i många butiker idag. En väldigt aktiv och sympatisk man. Jobbar fortfarande och Harald och han kommer eventuellt att utbyta tjänster. Han blev änkling för 4 eller 5 år sedan och har nu träffat engelska Anette. Anette blev änka ungefär samtidigt men nu har dom hittat varandra och lever ett gott och rikt liv tillsammans. Anette är 75 (!) år och sprudlar. Hon är uppvuxen i Östafrika, bland annat i Tanzania. Hade velat sitta ner och prata med henne länge. Men nu kom dom bara över på en kopp thé i söndagskväll. Carl-Willy hade åkt på en magbacill så dom stannade inte så länge. Men trevligt besök. Och inspirerande! Hoppas att Harald och jag får vara så pigga när vi är så gamla!


Eilika lärde Anette hur hennes i-Pod funkar. Så nu vill Anette ha en i-Pod!



Carl-Willy och Harald pratar business.

Igår kom Sofia, Maya och Felix på besök på eftermiddagen. Sofia och jag fikade och skvallrade och barnen lekte. Lite bad i poolen hanns också med. Sofia hade tur och fick med sig en STOR lunta svenska tidningar och en "korv" lingonsylt. Man måste ju dela med sig till sina landsmän här i Afrika.

Kvällen ägnades sedan till att förbereda Eilika för andra klass. Hon badade och tvättade håret, klippte naglar och la fram skoluniformen. Efter Bollibompa klistrade vi namnlappar på ALLT hennes skolmaterial. Det gick åt många små lappar. ALLT ska märkas. I lådan vi köpt (enligt lista från skolan vad som krävs) fanns det 4 förpackningar med färgpennor, en ask kritor, en ask oljekritor, 3 pennskrin, 6 sudd, en pennvässare, en sax,en linjal, 4 limstift och en massa skrivböcker. Blyertspennorna hade inte kommit med för dom var visst restade. Får se om hon får dom i skolan idag. Allt detta plus skolböcker betalar vi alltså extra för, utöver skolavgiften.
  

Se vilken stor och tandlös tjej! Redo för 2:an i Ms Theunissens klass!

I dag ska jag plocka lite och njuta av att barnet är tillbaka i skolan. Hihihi! Men jag har fortfarande tonåringen hemma. Han börjar inte förrän på måndag.


 

En liten kattrapport ska ni få också. Farbror Mosquito blir tröttare och tröttare. Han är nu 11 år snart och han har HCM (förtjockad hjärtmuskel). Han orkar inte så mycket utan sover i princip hela tiden. Men har är ändå väldigt sällskaplig och gosig. Han sover alltid hos mig på nätterna. Helst NÄRA. Sitter vi ute och äter eller har gäster så är han alltid med. Han får jobba lite extra med andningen nu men det verkar inte gå någon nöd på honom. Han äter fortfarande väldigt bra. Vi får se hur länge han orkar. Nya favoritstället att sova på under dagarna är under min stol i vårt sovrum. Tror det är rätt svalt där och så är mattan mjuk och skön.