fredag 30 augusti 2013

Helt otroligt

Jag har sovit en hel natt (från ca 22.30 till 06.00)! Första gången på nästan 5 veckor. Den lilla battiga valpen behövde visst inte gå ut och vare sig kissa eller bajsa i natt.

Men....märkte till min förfäran när jag skyndade upp, för nu är han väl jätte nödig, att "grinden) (=tvättkkorgen) inte var stängd. Vovven hade alltså haft fri tillgång till nästan hela huset i natt. Jag sover ju inte så tungt (det gör inte småbarnsmammor) så jag hade nog hört om han gick ut på laminatgolvet i matrummet med sina smattrande klor (nej en 18 kg valp kan INTE smyga som en katt). Men någon garanti fanns ju inte förstås. Jag gick en runda i morgonmörkret och letade efter eventuell tillfällig toalett. Inga spår av "olyckor"! Kunde det vara möjligt?! Jo, så var det.

Öppnade dörren så att han kunde gå ut och kissa. Nej han var visst inte nödig nu heller. Fast regnet och den 7 gradiga kylan gjorde nog sitt till. Så jag gick och duschade. Idefix smet ut ut badrummet efter en stund, men jag hade ju så fiffigt lämnat altandörren öppen så att han skulle kunna gå och göra morgontoalett när det trängde på. Harald vaknade när vovven störtade ut från toaletten och tog sig snabbt ur sängen för att släppa ut huliganen (han visste ju inte att dörren var öppen). Tror ni hundskrället gick ut för att kissa?! Neeeeej, han rusade till mattan i biblioteket. Säg den lycka som vara för evigt! 

torsdag 29 augusti 2013

Tokigt

Här kommer inlägget som jag väntat lite med att skriva. Anledningen var att maken behövde informera sina syskon och mamma först.

Ibland blir det lite tokigt eller rättare sagt planer behöver ändras. Som ni kunde läsa i inlägget från den 6 maj (ni kan läsa det HÄR) så bokade vi flygbiljetter till Sverige för att fira jul och nyår med nära och kära och för att förhoppningsvis få uppleva lite snö. So far so good!

Men.....nu vill vi inte åka! Nej, INGEN av oss vill åka. Inte ens Julius! Vad hände kan man undra?! Största anledningen är ju förstås detta charmtroll:


Det känns faktiskt inte alls bra att åka i från honom när han fortfarande är så liten (ja åldersmässigt alltså). Vi har bra hus- och hundvakter men näe vi vill ta hand om honom själva och fira jul med honom. Eilika blev inte alls glad när hon kom på att vi skulle åka ifrån Idefix i nästan 3 veckor.

Sen känns det rent ut sagt SKIT jobbigt att åka hem till den svenska vintern. Jag har försökt att liksom se bortom den biten men det funkar dåligt. Vi har ju inga vinterkläder till barnen heller. Känns skit att behöva köpa full vintermundering för bara 2 1/2 vecka. Ja, jag har själv inte så värst mycket vinterkläder faktiskt. Tänkte på det att lite varmare långbyxor har jag inga. Jag äger ett par jeans och några tunnare byxor. Funkar dåligt i Sverige i december.

Nu var planen att vi skulle fira jul med Haralds familj och att vi alla skulle hyra något mysigt ställe där vi alla (knappt 25 pers) fick plats (vår idé). Nu har Haralds syskon med respektive kämpat hårt för att hitta något bra ställe. Ett varndrarhem utanför Hallstahammar var bokat. Tyvärr lite långt för oss att åka men det passade Haralds bros familj bäst pga små barn och ett barnbarn på väg. Nej, det kändes inte så kul att ge sig ut i jultrafiken och köra nästan 50 mil.

Harald deppade i hop helt när det gick upp för honom att han skulle behöva vara i Sverige i nästan 1 månad. Han måste ju åka tidigare för att hinna med alla julbord på våra företag. Lämna den härliga sommaren för snöslask. Nej tack!

Och så då tokiga Julius. Han som varit den som pushat mest. Han vill inte heller lämna Idefix och han ser fram emot att fira nyår med sina kompisar.   Och kanske han kan sommarjobba lite på Dixies också.

Så häromdagen bokade vi helt enkelt av biljetterna! Vi stannar här!

Vi ber så hemskt mycket om ursäkt till dom som hoppats få träffa oss även i vinter och vi säger ett STORT tack till Haralds familj som varit så snälla och lagt tid på att boka in boende och lokal. Vi hoppas att ni inte blir allt för besvikna och att ni förlåter oss!

Ja så kan det gå när man har firat 3 jular utomlands! Det har blivit det vi helst vill. Och julen ska man ju helst trivas och verkligen kunna njuta!

Visst vi kommer att sakna släkten, vännerna, att fira jul och nyår med mamma/svärmor, pappa, syskon med respektive, kusiner och kusinbarn, maten, fyrverkerierna på nyårsafton, snön (om det kommer någon) och allt annat som hör jul och nyår till i Sverige. Men vi kommer även att njuta av att fira jul med tokig valp, surfa på julafton, färska chokladdoppade jordgubbar på julbordet och gå klädd i shorts och kjol och sitta ute och äta på nyårsafton.

Nu har en sten ramlat från allas våra hjärtan och vi ser fram emot vår, sommar, sol och jul och nyår i Sydafrika! Som ni förstår så trivs vi verkligen här! Och det känns härligt!

onsdag 28 augusti 2013

DIF, valar, rosmarin och ösregn

Vilken fantastisk titel på detta blogginlägg! Jag har egentligen ett annat inlägg som jag väntar på att få skriva men av olika skäl så kan jag inte det ännu. Så det blir ett pyttipannainlägg istället. Och jag ska verkligen FÖRSÖKA att inte skriva NÅGOT om hunden!

I går när jag var på banken så var jag tvungen att dra lite på smilbanden. I kön bredvid mig står en xhosa kille (och bedöma av klädseln så bor han helt garanterat i någon av kåkstäderna). Ja, det fanns ju förstås flera svarta i kön på banken men just denna kille fångade min blick. Han var iklädd en Djurgårdens IF mössa! Den såg väldigt varm och skön ut! Lite paff blev jag allt och kunde ju inte undvika att fundera över var han fått den mössan ifrån och hur den har hamnat 10361 km "hemifrån".

Valsäsongen är verkligen här! I går såg Harald och jag två valar som hoppade när vi satt på kontoret och i går kväll kunde vi njuta av 5-6 valar när vi satt och åt middag. En val lite längre ut höll på att slå med sin stjärt så det stänkte rejält. Den höll på i säkert 10-15 minuter. Bredvid låg en och sprutade lite då och då. Och så låg det 4 stycken och småfes precis inne vid stranden. Middag med valskådning är ju inte helt fel.

Så till rosmarinen! Jag har kommit på att det är ju rysligt korkat att köpa torkad rosmarin när jag har en hel rosmarinhäck i trädgården. Nu har ju tanken nått mig något tidigare, speciellt när burken varit tom dom senaste gångerna jag behövt rosmarin och varit tvungen att använda färsk (vilket faktiskt inte blir alls lika bra i grytor tex.). Men då gäller det ju att komma ihåg det när man inte just står och lagar mat. I förrgår hände det igen. Ingen torkad rosmarin. Men istället för att bara plocka in det jag behövde så tog jag in ett antal kvistar extra och la dom på en plåt i ugnen. Torkade rosmarinen ett par timmar i 50C och sen har den fått ligga där i ugnen med luckan på glänt tills idag. Nu har jag rivit av dom torkade bladen från kvistarna och stoppat ner dom i rosmarins burken. Häpp! Är även självförsörjande på oregano, som växer som ogräs, och på lagerblad (vi har en buske nere vid poolen). Härligt med hemodlat!

Ösregn! Det är en underdrift (vilket konstigt ord på svenska! Understatement låter bättre) att säga att det regnar idag. Det VRÄKER ner! Och så blåser det rejält i byarna. Det blir varken golf, fotboll, ridning eller någon valp promenad idag. Vi håller oss inne! Har bakat en sockerkaka med pepparkakskryddor som vi ska smaska på i eftermiddag. Men det smattrar härligt på plasttaket på kontoret. Det är inte så kallt just nu men det ska visst bli kyligare framåt eftermiddagen. Det har till och med "varnats" för att det ska komma snö på Tafelberget i kväll eller i morgon bitti. Vi får väl se hur det blir med den saken.

tisdag 27 augusti 2013

BOLL!

I går kväll kom Idefix på att pilatesbollen var ju jätte kul! Men vi får se till att det inte bollas för nära vitrinskåp och annat som inte skulle må så bra av att det kraschade in en stor rosa boll och en valp på snart 15kg i den. Ska även pumpa upp den lite, nej inte jag utan Julius, så att dom sylvassa tänderna inte får fäste. 




söndag 25 augusti 2013

Soluppgång och älskad valp

Här kommer ett inlägg utan sammanhang eller reson. Så kan det bli ibland. Det är baserat på några bilder som jag tagit dom sista dagarna och då blir det lite blandat bandat.


 I torsdags var det så här vackert när Harald och Julius skulle köra till skolan. Solen lyser som en strålkastare bakom bergen och under molnen. 


Fotograferade från kontoret och då hade jag sällskap av ett par frankoliner som satt på muren. Dom väntade nog bara på att solen skulle värma dom.
 

Och så ett par bilder på vår knasiga valp. Att sova upptryckt mot en väg går alldeles utmärkt.
 

Kel med lillhusse. Det känns som om han är en trygg och lycklig valp.

Annars har det inte hänt så mycket i helgen. Härligt väder idag så Harald och jag har suttit ute och jobbat med lite bokföring. Även lunch åt vi ute. Varmare ute än inne! Knepigt det där med vinter i Sydafrika!

lördag 24 augusti 2013

Julle Bulle

Något har hänt med sonen! Nu, efter 3 år och 8 månader, verkar han trivas riktigt bra här! Jodå, han har trivts tidigare också men Sverige har alltid varit som i ett rosa skimmer för honom. Det mesta var bättre i Sverige! Enligt honom.

Men nu......han uppskattar och njuter av hur vackert det är här, han tycker det är bättre socialt liv här och han trivs mycket bra i sin skola och med sina vänner. I somras åkte han ju till och med hem till Sydafrika en vecka tidigare än planerat och nu börjar han känna att kanske vi skulle stannat i Sydafrika över jul och nyår i stället för att åka till Sverige. Det har ju hela tiden varit han som vill fira jul och nyår i Sverige!

Vi är lite chockade både Harald och jag men samtidigt glada. Vi gläds åt att han kommit till insikt. Han har ju fått så otroligt mycket genom att bo här. Tänk vilket kontakt nät han bygger upp och så är ju skolan helt fantastisk. Och språket! Nu är han ju en "junior" i High School och har alltså bara 2 år kvar. Det är jobbiga, krävande och viktiga år rent akademiskt men innebär även mycket roligt rent socialt.

Ja, och så fyller han ju 18 om bara drygt ett halvår! Och snart är det vår och sommar! Kan det bli bättre?! 

Nu i kväll är han i Hout Bay på en fest. Dom flesta som är där kommer förmodligen från hans skola. Som vanligt åker han på fest med två stora IKEA kassar. I dom har han högtalare, stereo, förlängningssladdar, sin MacBook och disco lampan. Han och kompisen Wakisa står för musiken. Vägen dit är den otroligt vackra Chapmans Peak drive och jag skjutsade honom precis när solen gick ner i Atlanten. Makalöst vackert! Glad och lite upprymd son! Han sover hos Wakisa och pappa hämtar upp honom i morgon. Det är rätt ofta fester på gång. Av olika karaktär.

Julius, jobba nu stenhårt i skolan så att du kan gå vidare i ditt liv med flaggan i topp men passa även på att NJUTA av att du faktiskt bor i en av världens allra vackraste städer och i ett så fantastiskt land som Sydafrika! Ta till vara på den tid du har kvar här och bär sedan med dig denna tiden i ditt hjärta!

tisdag 20 augusti 2013

Morgonlek

Det här inlägget skulle handla om hur jobbigt det är att ha en valp och hur hemskt trött jag är. Men så tog jag Idefix till stranden i morse och så är det mesta jobbiga som bortblåst. Jodå, jag har fortfarande en sprängande huvudvärk och är TRÖTT!

Vi har nu haft Idefix i 3 1/2 veckor och jag har inte sovit en hel natt oavbrutet sedan dess. Jag har varit uppe minst 2 gånger varje natt för att släppa ut kisshunden. Det värsta är att det är så attans kallt nu. Note to myself; skaffa inte valp på vintern! Det är INTE mysigt att behöva går ur den varma sängen när man har +16C i sovrummet och ute är det ca +10C. Och så är det rått och fuktigt. Usch och fy!

Harald och jag har bestämt att när Eilika gått ut gymnasiet så ska vi bli svalor. Alltså bo här typ september till april och i Sverige från maj till augusti. Det är ju bara ca 10 år dit! :)

Sedan är det ett evigt passande. På valpen alltså. Vågar ju inte lämna huliganen ensam för en sekund utan att ha koll på var han är och vad han gör. Han är dock rätt så duktig och tuggar mest på SINA saker. Men så har vi järnkoll på honom också. Nu har han däremot börjat gräva efter mullvadar i gräsmattan. Inte tillåtet! Alltså måste vi även har full koll på honom när vi släpper ut honom.

Men snart har det väl lugnat ner sig ett tag. I alla fall tills tonårstrotsen och spökåldern brakar loss! Lika härligt med valpar som med barn!

I alla fall, efter att ha lämnat Eilika i skolan (ja Idefix fick följa med) så stannade vi på Glencairn beach för lite kul. Skollämningen var riktigt läskig. Massor med skrikande barn som gärna trängde upp honom mot en vägg för att hälsa. Men träna på sånt läskigt måste man ju också.
 

-"Detta var kul matte!"
 



Kelp är alltid spännande. Luktar väldigt gott.
 

Här kan man springa FORT!
 

Kolla på hans spegelbild i den våta sanden.
 

Full fart!
 

Jag flyger!
 

När vi kom hem så blev det premiärbad för sandig valp! Inte jätte kul men det funkade. Efter det så var det läge för vila under lillmattes filt.

söndag 18 augusti 2013

Alla får vara med

Idefix hänger med. På det mesta. Hämta barn i skolan, hänga tvätten, läsa saga, titta på film osv.


Harald läser godnatt saga för Eilika och Idefix.
 

I går var Amy här och lekte med Eilika. Framåt eftermiddagen var det dags för film. Båda tjejerna började sitta under varsin filt i soffan med en stor popcornskål mellan sig. Men ganska snart flyttade dom båda två ner till Idefix på mattan istället.
 

När Idefix tröttnat på filmen så flyttade dom båda upp i Haralds fåtölj. Fast liggandes på fel håll. Sötnosar!

I dag har Eilika och jag varit på valpskola igen. Idefix fullständigt vild och vanvettigt galen som vanligt. Det är ju så roligt att leka med alla hundarna. Och så får man så mycket godis! Hemma igen så fick han sig ett skrovmål och så deckade han i tvättstugan. Ja, både Eilika och jag var också rätt slut.

Nej nu är det dags att fixa lunch. Blir tomatsoppa idag.

onsdag 14 augusti 2013

Valp med utsikt

Lite bilder på Idefix blir det idag. Han växer och frodas. Lär sig både bra saker och kommer på sattyg. Han vägde 12 kg när vi hämtade honom för 2 1/2 veckor sedan. Nu väger han 13,8! Hans sneda öra har rätat ut sig och pälsen börjar bli längre. Snacka om att det går snabbt i utvecklingen. Nu ser jag fram emot nästa lektion på valpskolan. Det blir nu på söndag. Förra söndagen var det inget eftersom det var långhelg här.


Varför ligga I sin säng när man kan ligga BREDVID?! Den här bädden flyttar vi på lite beroende av tidpunkt på dygnet. Här är det mys framför TV:n på kvällen. Sen flyttas den in till vårt sovrum för natten och dagtid ligger den vid kaffebordet i matrummet. Där har han full koll över stora delar av huset. 


Jag kan alltid räkna med att få hjälp av Idefix. Här hjälper han till att packa ur matpåsarna.  Eller snarare han diskar den. Hade visst varit något gott i den.




När matte och husse jobbar på dagarna så har han naturligtvis en given plats på kontoret. Han kan ju inte klaga på utsikten i alla fall!


Idag var det extra spännande då grannens katt drack vatten ur poolen och sedan la sig för att sola uppe på murkanten. Kanske svårt att se men katten syns ovanför Idefix tass i bild.

Och ensam behöver man ju aldrig känna sig. Han följer efter mig som.....en hund! Till och med på toa. Förstås! Och han blir så GLAD när man kommer hem. Även om jag bara varit borta en halvtimma för att lämna Eilika i skolan. Tyvärr har han, REDAN, lärt sig att hoppa över barngrinden som vi satt in till tvättstugan. Ja, ja det funkade i nästan 2 veckor i alla fall. Nu måste vi stänga dörren helt när vi lämnar honom ensam. Men det går ju ingen nöd på honom precis.

I övrigt så är det kallt, ruggigt och har regnat kopiöst! Känns så skönt att inte behöva oroa sig för Eunice längre när det ösregnar. Jennifer är alldeles fascinerad över att hon ibland vaknar och inte märker att det regnar förrän hon tittar ut. Det är flera tusen som nu har fått sina skjul bortspolade av regnen i kåkstäderna. Usch! Men inte Eunice! Hon har det så bra i sitt hus! Tänk vilken skillnad ni gjort! Alla ni som hjälpte till och bidrog!

måndag 12 augusti 2013

Kul måndagsmorgon

Denna måndagsmorgon har varit allt annat än bra! En typisk måndagsmorgon med andra ord.

Det började med att båda barnen var hopplösa att få upp ur sängen. Harald fick försöka 3 gånger innan Eilika behagade kravla sig ur sängen. Och då var hon som ett åskmoln! Julius fick jag väcka typ 5 minuter efter att han skulle ha gått upp. Han hade inte ställt någon klocka! Skit smart! Sen hade vi världens argument om varför man bör stänga av datorn och gå och lägga sig i tid när man ska gå upp nästa morgon för att gå i skolan. Hans ursäkt är att han inte är trött förrän runt midnatt. I vilket fall som helst så ska datorn vara avstängd vid 22 i detta hus och kan han inte sova så får han väl läsa en bok. Då lär han garanterat somna!

Sen......när jag höll på att hjälpa Eilika att klä på sig så bajsade Idefix på mattan i biblioteket. Så mysigt! NOT! Torka upp, stänga in hunden bakom sin barngrind i tvättstugan och sen till skolan.

Kommer precis till skolan och så ringer ADT! Larmet har gått. Slänger in Eilika i skolan och full fart hem för att möta upp vakten. På väg hem så börjar jag misstänka vad som utlöst larmet och mycket riktigt, när jag öppnar ytterdörren så möts jag av en VALP! Så mycket för den grinden. Han hoppar alltså redan över den och hade ju då utlöst larmet förstås.

Sen håller jag på att plocka undan och Idefix verkar lite orolig. Japp, han kissar på golvet! Och så går det en liten stund och så kräks han på golvet. Jo för om man sväljer 2 kycklingvingar hela utan att tugga så kommer dom upp igen. Hinner inte fiska upp allt innan han ännu en gång sväljer en av kycklingvingarna hela. Så mysigt! Jodå, den kom upp igen! Resulterat i 2 nytvättade mattor och en nytvättad hundfilt!

Sen lyckas jag välta en kaffemugg med mjölk i micron. Naturligtvis rinner mjölken ner mellan själva ugnen och luckan. Omöjligt att komma åt. Nästan i alla fall!

Det har inte fortsatt så jätte mycket bättre faktiskt men i morgon kan det ju bara bli bättre!

Life is good! :)

Men en rolig och rätt häftig sak är att för precis 4 år sedan skrev jag mitt första blogginlägg! Ni kan läsa det inlägget HÄR! Så 834 inlägg senare håller jag fortfarande  på! Hoppas ni hänger med på mina nästa 834 inlägg!

fredag 9 augusti 2013

Höghus

Lite bevismaterial! Om ni tar er en titt på bilderna nedan så har ni bevis på att det kan bli rätt så kyligt, även i Sydafrika! På bergen som vi ser på andra sidan False Bay ligger det SNÖ! Jajamensan! Nej, ingen snö här på våra berg eller på Tafelberget heller för den delen. Dom är inte höga nog och ligger ju vid kusten. Men som synes, klart synlig snö från där vi bor.


Somerset West nere till vänster i bild och Seal Island till höger. Det ni Samira och Björn!
 

Look Jaqueline! Strand on your right and snow on the mountains behind!
 


Lite längre bort mot Franshoek är det också vita toppar.

Vi gick ner till tidvattenspoolen för att rasta både Eilika och Idefix idag. Båda badade! Tyvärr hade jag inte kameran med mig. Det var en syn med Eilika badandes i havet och snötäckta berg i bakgrunden. Men vattnet var KALLT kan jag säga. Mellan 15-17C. Så det var ingen längre simtur precis. Men både Eilika och Idefix var i vattnet.




Kolla vi har höghus här hemma! För husdjur. Mycket fiffigt!

torsdag 8 augusti 2013

Meet and greet

Idefix har haft en hektisk dag idag! Han har varit med både till Eilikas skola och till Julius. ALLA vill ju förstås träffa vår goa valp!


Bilden är inte från idag men den visar hur älskad han är denna "lilla" valp! Eilika och Idefix leker vilda lekare varje kväll. Bra både för vovves och lillmattes sömn!
 


Nej, dom här bilderna har inget med Idefix att göra. Jag var ju bara tvungen att fota världens bästa Eunice i hennes fina mössa. Alltid glad! Hon berättar varje gång hon är här och jobbar vad glad hon och barnen är för att dom nu har ett HUS! Idag har vi förresten firat hennes födelsedag, med hembakad kladdkaka med grädde!

Så, tillbaka till Idefix! Jo, Eunice har redan fäst sig vid honom förresten. Han är så hjälpsam när hon dammar med struts vippan och golvmoppen är ju verkligen så rolig. Sidospår! Idag har alltså Idefix varit på turné! Började med att följa med till Fish Hoek Primary School för att hälsa på Eilika och hennes klass. Vi hade en date bokad till kl 13.00 (strax innan barnen slutade för dagen).
 




Han var lätt skrämd i början men barnen var duktiga och satt stilla (ja hyfsat  i alla fall) så efter en stund vågade han gå runt och hälsa. MYCKET stolt Eilika!
 

Efter att ha fått lite mat hemma och vilat upp sig lite bar det av till AISCT! Han ligger på golvet vid passagerar sätet i bilen. Nej, jag har ingen bur. Däremot ett bilbälte men det är för stort än så länge.
 

Julius hade fotboll efter skolan men det var flera som mer än gärna kom och hälsade på Idefix. Jag höll mig lite lugn med kameran. Vill ju inte skämma ut sonen fullständigt.
 

Mina grabbar!

Ja, ska man tillhöra denna familjen så får man hänga med på både det ena och det andra. Idefix har varit mycket duktig och tålmodig idag. Han har för övrigt stulit allas våra hjärtan!

onsdag 7 augusti 2013

Oväder

Just nu har vi ett rysligt väder här! Kallt så in i bängen och det vräker ner! Just nu, kl 11.00 har vi bara +8C ute (och hela +16C inne)! Men vi har tur att vi befinner oss i utkanten av denna "winter storm". Det ska tydligen vara bra mycket värre på andra sidan bukten och upp över landet.

Välkommen hem Harald! Stackarn landade i förrgår och nu detta skitväder. 

Idefix är glad att vi har lite träd som man kan kissa och bajsa under! Harald ska spela golf idag, men vi får väl se hur det blir. Eilika har egentligen ridning i eftermiddag. Kanske håller dom sig i stallet eller så blir det inställt.

Vi har inte bara blött ute utan även inne. Det är så immigt på rutorna att det rinner vatten och lämnar små pölar på fönsterbrädorna.


Här kan ni kolla ett litet klipp angående vädret!

Brrrrr! Varmt kaffe och en brasa; det får det bli idag!


söndag 4 augusti 2013

Bus

Med Julius kan man BUSA! Häromdagen var Idefix och Julius ute och busade på studsmattan. Full fart och lite till. Men.....så hittade Idefix alla småstenar som ligger runt våra aloe kaktusar. Så det blev bus varvat med fiska stenar ur valpens mun. Alltså kan vi INTE lämna honom obevakad en sekund på baksidan.








I dag har Idefix, Eilika och jag varit på vår första valpkurs. Vi har redan lärt Idefix "sitt". Ja, hyfsat i alla fall. Men jäklar vilken fart det blev på vovven efter ett tag. Det var ju så kul att träffa kompisar. Dom andra träffades för andra gången så deras valpar var lite lugnare. Och så finns det pool i trädgården där vi var. Gissa vem som hittade den fort som tusan?! Som tur var hade dom nät på poolen och jag hann byta riktning på vilddjuret. Han passar i denna simmarfamilj!

Nu har vi lite verktyg att jobba med. Känns mycket bra! Frågade även instruktören hur vi ska få honom att sluta bita Eilika och Julius i händer och fötter. Mig biter han inte men barnen är ju så roliga lekkamrater så dom måste man bita i. Men nu läggs armarna i kors och blicken vänds bort från den nafsande hunden = ingen lek om du bits! Och Julius framförallt måste se till att ha en leksak att busa med.

Och så vet jag ju att ni har saknat bilder på vår utsikt! Eller hur?! Så här kommer ett par bilder från i morse. Jag la upp dom på Facebook i morse för att önska Harald välkommen hem. Han landar i morgon! Jipppiiiii!



lördag 3 augusti 2013

Kallt inomhus

Jag har fått en del kommentarer angående varför vi inte värmer upp vårt hus, eftersom det är så kallt inomhus på vintern. Tex. med element, luftvärmepump och/eller braskamin.

Jo så här är det förstår ni. Det är fullständigt meningslöst att försöka värma upp huset eftersom det är helt oisolerat. Vi har dubbla tegelväggar utan någon som helst isolering. Taket är platt och har ett innertak, ytterst liten luftspalt där det inte får plats isolering samt att det inte går att få in eventuell isolering där, och ett yttertak som består av några slags skivor. Det är även ganska högt i tak i flera av rummen. Sedan har vi många och stora 1-glas fönster. Vi bor 100-150 meter från havet vilket gör att vi är rätt så utsatta för vindar och saltvatten. Resulterar i fukt!

Vi installerade element (dom bästa och mest energisnåla hette det) redan första vintern vi bodde här. Det visade sig dock att elementen saknar termostat så dom brassade på precis hela tiden. Och vi såg med en gång hur elen bara strömmade ur mätaren och till ingen nytta. Jo, den råa luften blev något bättre vilket gjorde det någon grad varmare. Men elkostnaden blev helt enkelt för hög. Ingen höjdare att betala dyra pengar för el och all värme bara flyger rätt ut i rymden.

Detsamma gäller ju med en luftvärmepump. Samt att en luftvärmepump inte alls får samma effekt här eftersom luften den tar utifrån inte är så kall. Om jag nu förstått saken rätt.

Braskamin har vi! Största modellen Morsoe kamin hade vi installerad precis innan vi flyttade in. Den värmer bra i vardagsrummet och sprider naturligtvis en del värme i resten av huset. Ja inte ända in till sovrummen förstås. Och så var det ju det där med den obefintliga isoleringen. Vi kan elda järnet hela dagen och kvällen, och nästa morgon känns det inte ens att vi har eldat. Värmen har försvunnit!

Så det är inte så mycket vi kan göra, mer än klä på oss och gå ut och värma oss i solen på dagarna. Och vintern är ju inte så lång så vi överlever. Men klaga lite måste vi ju få, eller hur?

torsdag 1 augusti 2013

Bad pojke

I dag har vi tränat Idefix på både det ena och det andra! 

Först tränat på att vara själv i tvättstugan, med stängd grind, när jag körde Eilika till skolan. Det handlar alltså bara om en halvtimma och OM han skulle pipa för mycket eller bryta sig ut så fanns Julius i sin säng i sitt rum, med öppen dörr. Det gick utmärkt!

Sen har han träffat Eunice. Även det utan problem. Han ville däremot hjälpa till att stryka på eftermiddagen men då fick Julius rädda Eunice.

Sen har han åkt bil. Julius hade en klipptid klockan 11 i Westlake så det blev bilfärd på ca20 minuter i vardera riktning. Lite läskigt och svårt att komma till ro. Men med lite träning så. Han låg på golvet mellan Julius ben. När Julius klippte sig höll vi oss mest ute i en rabatt. Han nosade lite men kollade mest på bilar och människor. Vi tränade även på att gå upp för trappor, nedför klarade han inte. Och så var vi inne och kollade hur det gick för Julius och hälsa på alla där inne. 

På eftermiddagen tog Eilika och jag med oss Idefix ner till stranden. Eller rättare sagt ner till tidvattenspoolen vi har precis nedanför vårt hus. Lite för långt att gå till stranden än så länge. Så spännande och kul! Både för Idefix och för Eilika. Vi har det så lyxigt att bara kunna gå ner till havet på några fjuttiga minuter. idefix kommer säkert bli en riktig bad pojke.

  



Lillmatte och valp på promenad!
 


Inga strörre problem att få denna lilla kille i vattnet!
 










Eilika lekte massor med Idefix. Dom hade en lång kelp bit som dom lekte med. Dom sprang fram och tillbaka på stranden och även i vattnet.

När vi kom hem duschade jag av den sandiga valpen med vattenslangen och sedan blev han ordentligt torkad med en handduk. Sen gick han in, drack vatten och somnade sedan tvärt i sin bädd.

Tror han kommer sova gott i natt. Julius har busat massor med honom när jag lagade middag också. Hoppas kan man ju alltid!