onsdag 5 november 2014

Skilda världar

Ibland blir det mer påtagligt att vi kommer från en annan värld än den vi bor i! Det är mycket som skiljer sig mellan Europa och Afrika och mellan Sverige och Sydafrika! Här några exempel från dom senaste dagarna bara.

I går kom grannen in en sväng och ville visa en produkt som dom har börjat sälja. Hon hade noterat att Julius tar körlektioner och att snart kommer att köra själv, och då skulle deras produkt passa utmärkt trodde hon. Ack vad hon bedrog sig! Produkten är en sändare som monteras in i bilen och vi kan sedan följa på iPhone, iPad eller dator var exakt bilen, alltså Julius, befinner sig. Jag lyssnade artigt, jag fick en sändare att testa och en app installerades på min iPad. Jag tackade och lovade att vi skulle testa men informerade henne även om att i Sverige skulle denna produkt INTE funka att sälja till föräldrar för att bevaka sina barn. Man kan även ställa in larm via appen så att vi skulle kunna se om han är i områden där vi inte tycker han ska vara till exempel eller om han kör över en viss hastighet. Jo tjena! Nu är Julius 18 år = myndig och vi skulle inte ens falla oss in i att installera en sådan sändare på hans bil. Vi testade den när han övningskörde igår kväll och det var ju lite coolt att se var han var , men nej tack! För företag med bilar som säljare kör till exempel så kan det säkert vara en kanon produkt. Det finns ett antal redan på marknaden. Ett tack så mycket, men nej tack och sändaren är återlämnad!

Poststrejk! Jodå, statliga postverket, South African Post Office, har strejkat i, sitt ner och håll i er, 3 (!!!!) månader! Det är medlemmarna i den största, utav 3, fackföreningar, Communications Workers Union (CWU), som strejkar. Anledningen är dåligt ledarskap, bedrägeri och svågerpolitik inom ledningen. Så nu ligger, på enbart EN av alla depåer, 11,4 MILJONER brev och paket osorterade! Och bara på en dag så fastnar ca 15 miljoner brev och paket på alla depåer runt om i landet. OM nu strejken upphör nästa vecka, vilket är sagt att den ska, så kommer det ta ända tills slutet av januari innan dom är i kapp. Så att bara tänka tanken att skicka något med post är lönlöst. Och hur mycket som ligger och väntar på att bli levererat till just oss har jag ingen aning om. En del post lyckas dock komma igenom. Typ brev från skatteverket och annat "kul"! Vad tror ni om ett sådant här scenario i Sverige?!

Och så till fenomenet load shedding! Statliga elverket Eskom bestämmer sig helt plötsligt för att stänga av elen under ett par timmar åt gången i olika delar av stan. Detta hände nu senast i söndags och i måndags morse. Vi klarade oss med bara 10 minuter utan el i söndags kväll men i många andra delar av Kapstaden så stängdes elen av i timmar. Anledningen denna gång var att en silo, där det förvaras kol till kolkraftverket Majuba i Mpumalanga, sprack och kollapsade! All kol rann ut. Tydligen hade det varnats för att silon skulle spricka redan i januari men inget åtgärdades. Typiskt Afrika! Så enligt Eskom kunde inte tillräckligt med el produceras och vi måste "spara". Håll då i åtanke att Mpumalanga ligger drygt 160 mil från Kapstaden. Nu lyckades dom transportera tillräckligt med kol till kraftverket och vi har sluppit fler "blackouts". Men tänk er själva, att ALL el stängs av! Och inte mitt i natten utan det kan vara mellan 10-12.30 till exempel. Gissa om dom som driver företag och skolor etc, etc är lyckliga då?! Inte så värst! Eller all ström försvinner precis när man ska laga mat till sin hungriga familj.

Som sagt var; TIA! THIS IS AFRICA!

6 kommentarer:

  1. Hög igenkänning här!
    Sara heter jag och läser din blogg i bland. Jag bor i Dubai i Förenade Arabemiraten med min familj. Vi har tidigare bott några år i Lagos, Nigeria och där kunde en hel del annorlunda saker hända...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Sara! Alltid kul när läsare hör av sig! Förstår att du känner igen dig! Jag skulle nog känna igen mig i din vardag också då jag bott i Saudi Arabien!

      Radera
  2. Ja, det är ju alltid kul med andra kulturer...ibland...;)

    SvaraRadera
  3. Men oj vad jobbigt med oväntade elavbrott så där! Man skulle ju bli tokig! När vi bodde i Seattle hade vi strömavbrott någon gång då och då när det varit storm, och träd hade vält, eftersom de envisas med luftledningar fortfarande.

    SvaraRadera
  4. Hejhopp, igenkänning här också... Vi sa 'alltid' TII; This Is India och OII; Only In India. Det sista var uppenbarligen inte helt korrekt... Vad gäller elen så har vi inte sagt TIA; This Is Australia. Än.
    Kram från Adelaide/Titti

    SvaraRadera
  5. Vi brukade säga att vissa saker bara hände i Brasilien då vi bodde där, men det här var nog på en annan nivå... Intressant, minst sagt.

    SvaraRadera