Om mig


Välkommen till min blogg om vardagsliv hos en svensk barnfamilj i Sydafrika!

Jag heter Gabriella Kruger och är 49 år.

Jag och min familj flyttade, i januari 2010, från Täby, Stockholm till Kapstaden i Sydafrika.

Jag är gift och har två barn på 20 och 10 år. Vi har även vår vita herdehund Idefix, Maine Coon katten Caesar och nymfkakaduorna Whiskey och Pluto.

Vi flyttade till Sydafrika för att bryta upp invanda rutiner och för att göra något nytt. Och valet blev just Sydafrika på grund av klimatet, landet, människorna och levnadsstilen. Vi hade tidigare varit i Sydafrika på semester och när maken i slutet av augusti 2007 kom med idén att vi skulle köpa hus utomlands, där vi skulle vistas dom kalla vintermånaderna när vi blev gamla och grå, så blev valet Sydafrika. I början på september hade vi köpt huset via nätet och den 26 december flög vi ner till Kapstaden för att för första gången se vårt hus på riktigt och möblera det.

Vi valde Sydafrika, Kapstaden, området vi bor i och huset efter några kriterier vi stakade ut.

 • Inte för lång flygtid (hmm....vi kompenserar med ingen tidsskillnad)
 • I ett land med bra klimat under den svenska vintern framför allt
 • Vi ville bo i ett område bland vanliga människor. Inte i ett svenskghetto med Gevalia kaffe och Kalles kaviar i lokala butiken.
 • Vi ville ha havsutsikt, pool och ett välplanerat hus med bra möjlighet att ta emot gäster.
Huset skulle nu hyras ut när vi själva inte var där. Det fick inte bli ett måste att resa till Sydafrika varje semester. Men även mellandagarna 2008 reste vi till Sydafrika och sedan så blev det så att vi blev gamla och grå lite hastigare än beräknat! Nej, vi sålde ett av våra bolag och bestämde oss för att nu vill vi göra något annat.

Maken stannade kvar ca 1 år i bolaget för överlämning och tills alla garantier gått ut. Sedan packade vi en stor container och flyttade till Sydafrika den 4 januari 2010. Med två barn och en katt. Katten Mosquito flög upp till katthimlen i maj 2013.

Maken och jag (mest maken) jobbar nu hemifrån med ett antal bolag vi äger med kontor i Sverige, Polen, Finland, Holland och Sydafrika. Jag jobbar ytterst lite utan sköter mest hem, barn och husdjur samt driver Taxi Mom. Jag tränar pilates 2 gånger i veckan, försöker gå till gymet 3 gånger i veckan och promenerar med hunden. Maken hinner nu, till skillnad från i Sverige, träna (simning och styrka på gymet) ca 6 ggr i veckan och spela golf två dagar i veckan. Samt att han är hemma varje dag och äter middag och delar jobbet med läxläsning och lägga barn med mig. Lyxliv med andra ord! Dottern Eilika går på American International School of Cape Town och sonen Julius gick ut 12:an från AISCT i juni 2015 och bor nu i Sverige där han jobbar.

Summan av kardemumman är att vi har inte ångrat oss en sekund att vi flyttade hit!

8 kommentarer:

 1. Hej Gabriella, jag ramlade in på din blogg när jag letade efter information om Kapstaden. Jag ska åka dit till sommaren (juni) med man och ett par vänner vänner och undrar om du möjlitgvis kan skriva ett inlägg där du tipsar om sevärdheter som måste ses, t ex vingårdar, safari, landsmärken, stränder etc och även bra restauranger. Det är jättesvårt som turist att veta vilka restauranger som är bra och eftersom du har bott där nu ett tag och förmodligen testat en del restauranger kan du råda efter erfarenhet.
  Hälsningar Maria

  SvaraRadera
 2. Intressant läsning. Vi är en familj på fem personer, något äldre än er dock men vi har haft planer på att flytta till USA några år och testa lite nya möjligheter. Samtidigt har vi läst lite om syd afrika men aldrig varit där. Hur fungerar det med uppehållstillstånd Osv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anders!
   Läs mitt inlägg om visum etc här http://taby-kapstaden.blogspot.com/2014/02/fragor-svar-och-integritet.html
   eller en annan svensk som är bosatt här som skrivit liknande inlägg här
   http://minna-sydafrika.blogspot.com/2014/02/att-flytta-till-sydafrika.html

   Radera
 3. Hej,

  Min man har blivit erbjuden ett jobb i Sydafrika. Boende i Dolphin Coast (utanför Durban) och jobbet ca 30 min därifrån. Måste lämna besked i veckan.

  Jag har varit i Kapstaden 1 gång innan. Värdens vackraste men samtidigt är det ju vissa faror ang gå ut i mörker, vissa gator mm. Jag kände mig alldrig helt trygg.

  Vi har 2 barn. En 4 åring och en som fyller 8 i år. Inga Engelskakunskaper.
  4 åringen blir ju jag hemma men men 8 åringen måste ju gå i skolan.

  Har du några bra tips eller råd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tveka inte! Kör på! Barnen kommer klara det galant och engelska lär dom sig super snabbt! Ta chansen! Trygga (????) Sverige ligger kvar! Jag är aldrig rädd eller känner mig otrygg här. Läs gärna mitt blogginlägg http://taby-kapstaden.blogspot.se/2014/02/fragor-svar-och-integritet.html
   Lycka till!

   Radera
 4. Tack för ditt svar. Skickade bara en snabb fråga då jag satt på jobbet och hade panik över alla frågor som vällde upp.
  Aldrig kände mig trygg var kvällstid jag menade men behöver ju inte dra ut barnen utanför området då.
  Hade inte läst alla dina inlägg så viste inte att du inte ville svara på frågor, förlåt! Stort tack för du ändå tog dig tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag svarar gärna på frågor men helst då direkta frågor. Svårt att bara ge tips och råd till människor man inte känner. Men mycket kan du hitta på bloggen. Du kan prova att använda sökfunktionen också.
   Så fråga på du! Inga problem!

   Radera
 5. Hej! Vår familj ska bo i Kapstaden hösten 2015, då jag ska vara gästdoktorand på UCT en termin. Våra barn kommer då att vara snart 10 och 7 år gamla. Jag undrar lite hur ni tänkt när ni valt skolor? Vi har funderat på amerikanska skolan i Constantia, dels eftersom jag själv gått i amerikanska skolor och är bekant med systemet, dels eftersom skolan ligger på samma sida staden som universitetet. Men det vore intressant att få höra vad svenska familjer brukar välja för sina barn... Hur har ni och era bekanta resonerat?

  SvaraRadera