onsdag 25 februari 2015

Undervisning i svenska för utlansdssvenska barn

Lite tankar om hur vi har gjort och tänker göra när det gäller det svenska språket för våra barn.

Vår dotter är nu 9 år och har bott i Sydafrika längre än hon har bott i Sverige! Hon går nu i 3:an i en amerikansk internationell skola (American International School of Cape Town). Vi pratar ENBART svenska hemma (båda föräldrarna pratar svenska samt storebror på snart 19 år) och vi har SVT World på TV som vi tittar mycket på.

Hon pratar svenska obehindrat och hon både läser och skriver på svenska. Hon läser mest svenska hemma men naturligtvis en hel del engelska böcker också. Hon stavar minst lika bra som en 9-åring i Sverige. Men för varje år som går,  desto svårare blir det förstås att underhålla och framförallt utveckla hennes svenska språk. Vi vill att hon ska ha möjligheten att senare kunna studera i Sverige om hon vill och vi vill att hon ska behålla och underhålla sitt modersmål.
Sonen (som gick i 7:an när vi flyttade hit) läste svenska till och med 9:an via Sofia Distans. Fungerade utmärkt! Tyvärr fortsatte vi inte med gymnasiesvenska, vilket han nu hade behövt eftersom han vill läsa vidare på svenskt universitet/högskola. Han går ut 12:an från AISCT nu i juni och flyttar sedan hem till Sverige. Han kommer att läsa in svenska på gymnasienivå och jobba första året och sedan är planen att söka in på universitet/högskola i Sverige. Nej, han kan inte tenta av svenskan eftersom han skulle ha väldigt svårt att klara av det. Hans svenska är naturligtvis god men han behöver bygga på sitt vokabulär och lära sig svensk grammatik. Det blir en del svengelska!

Här i Kapstaden finns ingen svensk skola och det är tveksamt om det finns underlag för svenskundervisning för dom svensktalande barn som bor här. Många är här i korta perioder och vi som är bofasta i flera år är utspridda över ett ganska stort geografiskt område. Ordinarie skola är även rätt så krävande här, så att få i hop svenska lektioner under veckan eller även under helgen känns rätt så tungt. Jag tror att det finns någon typ av svensk undervining i Pretoria/Johannesburg men är inte säker.

Jag har Googlat en del på distansutbildningar i svenska. Grundkoleutbildning (kopplat till Skolverket) finns från åk 6-9 på Sofia Distans och för gymnasienivå är det Hermods som gäller. Värmdö Distans fick tyvärr inte sitt uppdrag förlängt av Skolverket förra året. För barn mellan 6-12 år har jag hittat Svenska Distans!


Vi kommer anmäla Eilika till Svenska Distans från och med nästa läsår. Alltså får hon börja läsa svenska hemma från och med att hon börjar 4:an. Det finns flera olika varianter att välja mellan och jag tror nog att vi väljer Svenska Standard. Där anpassas utbildningen till hennes förkunskaper och hon får både digitala läromedel samt kurslitteratur. Hon får även en personlig kontaktlärare. Studiematerialet är förankrat i den svenska kursplanen. Svenska Distans är dock inte kopplad till Skolverket och man får därmed inga bidrag för utbildningen. Priserna för dom olika paketen hittar ni på hemsidan om intresse finns.


Det är VIKTIGT att behålla och underhålla sitt modersmål!


Här några länkar angående ovanstående:


Skolverket
Svenska Distans
Sofia Distans
Hermods
AISCT
1 kommentar:

  1. Hej hej! Här kommer en hälsning från en annan utlandssvensk med Täbyrötter! Jag är uppvuxen i Ensta och gick bla. på Näsbydalsskolan. Jag bor just nu i tyska Bayern med min familj och hittade din blogg när jag googlade runt efter svenska familjer i Sydafrika. Kommer snart och kikar in igen :)
    Hälsningar Linnea Edmark

    SvaraRadera