lördag 4 mars 2017

Vattenbrist

Det är nu riktig kris när det gäller brist på vatten i Kapstadsområdet! Sedan 1 februari har vi haft water restrictions level 3b. Det betyder att vi får inte tvätta bilar med kommunalt vatten, vattning med kommunalt vatten får endast ske med vattenkanna 2 dagar i veckan och då före klockan 9 och efter klockan 18 och man får endast fylla på vatten i sin pool om man har pooltäcke. Därutöver har priset på vatten skjutit i höjden för att få människor att använda mindre vatten.

Det är nu så illa att det endast finns vatten kvar i dammarna i ca 100 dagar till! OM inte invånarna i Kapstaden drar ner ytterligare på sin konsumption. Dom flesta gör vad dom kan och lite till men det finns tyvärr en relativt stor mängd som tror att dom kan köpa sig ut problemet. Det har nu gått ut en lista i media över på vilka gator i Kapstaden dom som använder mest vatten bor. Och det är helt sjukt vilka mängder vatten dom använder! Dessa hushåll, som står på kommunens "name-and-shame" lista gör av med mellan 431000-702000l/månad! Genomsnittet för en familj med 3 barn i Sydafrika är 37500l/månad!

Vad gör då vi för att vattnet skall räcka tills vattenreservoarerna åter fylls på i vinter? Jo vi duschar mycket snabbt, stänger av vattnet när vi schamponerar och tvålar in oss, duschar inte varje dag, stänger av vattnet när vi borstar tänderna och rakar oss, vi har hinkar i duschen som samlar upp vattnet, duschvattnet använder vi sedan för att spola toaletterna, i vattencisternen på toaletterna har jag lagt en vattenfylld petflaska så att tanken inte fylls på med så mycket vatten, vi samlar vattnet från tvättmaskinen i två tunnor som vi sedan vattnar med (vi använder inget kommunalt vatten för att vattna), bilarna och saltstänkta fönster tvättar Zola med vatten från tvättmaskinen, vi samlar upp vattnet från stuprännorna (dom få gångerna det regnat lite dom senaste månaderna) och vi fyller enbart på poolen när nivån sjunkit så lågt att pumpen inte fungerar längre. Ja och så låter vi förstås inte vatten rinna i onödan.


Vi har lett om vattnet från tvättmaskinen genom ett rör under vår braai och ner i två tunnor.
 

Använder sedan en liten pump för att vattna i trädgården.
 

Vatten från taket går ner i tunnor. Vi har kapat stuprören.

Har våra åtgärder hjälpt då? Jajamensan! Från ca 72000l/månad från mitten av november till mitten av december 2015 till 17430l/månad under samma period 2016 och från mitten av december 2015 till mitten av januari 2016 från ca 65580l/månad till 22500l/månad under samma period 2016/2017! Och notera då att vi hade 4 personer extra som bodde här över jul 2016 och 6 personer extra över nyår 2017! Året innan dess var vi bara 2 extra personer!

Så ja, det GÅR att spara vatten! Utan att för den delen behöva offra allt för mycket. Det vi sparar allra mest på är dock bevattningen av trädgården. Vår gräsmatta är nu helt brun och många växter på baksidan har vissnat helt. Men så får det vara! Vi prioriterar vatten till oss istället.
 


 Men häromkvällen hade vi så här vackra regnmoln och det kom faktiskt lite, lite regn under natten.



Och en viss katt kom in på morgonen och såg ut såhär!

Med denna torka så kan man ju inte annat än att se fram emot att flytta tillbaka till Sverige! Kan man ju tycka. Så läser jag då detta i DN i förrgår:
 

Jippi!

Men vi kan väl bara hoppas på att La Ninja drar in över vår uttorkade jord snart! Mer vinterregn i Kapstaden och mer snö i Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar