torsdag 13 oktober 2011

Organiserad brand

Idag har det legat ett tjockt täcke med brandrök runt oss hela dagen. Dom har anordnat en organiserad veldt fire, alltså typs skogsbrand eller gräsbrand, i Dido Valley. Dom bränner bort dom inkräktande (invasive) växterna som gör att bränderna sprider sig när sommaren kommer. Det är mestadels växter som tagits hit för länge sedan från Australien och som spridit sig och tar över i naturen. Här har vi ju annars fynbos, som är växtligheten vi har här i Western Cape och som bara finns här. Fynbos är mestadels låga buskaktiga växter. Fynbos lever vidare här mycket pga bränderna under sommaren. Deras frön gror endast om det blir riktigt hett som i en brand. Men bränderna ska då helst inte sprida sig, vilket dom invaderande (invasive) växterna bidrar till. Så vi står gärna ut med brandröken när vi vet att branden håller sig till växtligheten och inte närmar sig vårt hus!

Annars har vi haft trevligt fika besök av Daniel från Sverige som planerar att flytta hit med sin familj. Han och hans fru har hittat oss via bloggen och har ställt lite frågor om hur det är att bo här och vad man ska tänka på innan man flyttar hit. Nu var alltså Daniel i landet och vi passade på att träffas. Hoppas vi var till hjälp och att det kanske blir lite lättare att ta det stora steget och flytta hit. Och TACK för den fina presenten! En STOR påse smågodis och svensk choklad! Jag har gömt det tills på lördag, annars äter Julius upp det på två röda sekunder.

Fick ett samtal från Eilikas dagis idag. Dom har haft inbrott precis innan lovet och nu ville dom veta var jag köpt handdukarna som vi skänkte till dagis. Tjuvarna har alltså stulit handdukarna! Dom tog några mycket gamla och enkla radioapparater och mat i från skafferiet och frysen också. Som tur var hade dom inte tagit sig in i vare sig kassaskåp eller kontoret där datorn finns. Desperata och hungriga tjuvar. Sorgligt! Inte ett inbrott av farliga kriminella utan av förmodligen väldigt fattiga och hungriga människor! Så är det ju tyvärr här. Mycket av kriminaliteten och alla inbrott handlar om att det är fattiga och desperata människor.

Vilket härligt bland-inlägg det blev!

1 kommentar:

  1. Ska bli kul att få en rapport från Daniel sen! :)
    Kram,
    Zaida (från ett svinkallt Stockholm)

    SvaraRadera