torsdag 10 augusti 2017

Tredje gången gillt

Ja detta är ju otroligt men sant! Idefix har slitit av banden i sitt högra knä. IGEN! För andra gången!

Jag misstänkte för ett bra tag sedan att i alla fall ett band var av och så för drygt 3 veckor sedan så gjorde han utfall mot en katt på vår promenad, och direkt efter det så haltade han mer och det klonkade i knät på honom. Han lyckades alltså slita av bandet/bandet trots att han var kopplad vid kattmötet. Vi träffade veterinären, igen, som konstaterade att det var av. Sen bokades tid för operation på Läckeby Djursjukhus (knappt 10 mil från Karlskrona) till den 31 juli.

Men innan dess var vi där och undersökte och röntgade benet inför operationen. Sen blev operationen inställd den 31/7 då veterinären som skulle operera blev sjuk. Så igår, den 9 augusti, opererades han. För tredje gången på samma ben!

Det har gjorts en sk TPLO operation vilket är den vanligaste typen av ingrepp vid ledbandsskador i Sverige. Sån operation som gjordes i Sydafrika på Idde, 3 gånger, görs knappt i Sverige längre. Jag förstår varför!

Då det är en stor operation så fick han stanna över natten och idag på eftermiddagen fick jag hämta honom igen. Ett rysligt farande fram och tillbaka till Kalmar med andra ord.

Operationen har gått bra och Idde mår bra! Ortopeden fick även ta bort drygt hälften av menisken som var skadad. 


Trevligt och proffsigt sjukhus. Mycket trevlig personal!
 

Sommarens varmaste dag, tror jag bestämt, spenderade jag till största delen i bilen!
 

Jodå han går på benet dagen efter en så stor operation. 

Att vara ynklig och lugn ligger inte i Iddes natur. Både veterinärer och djurvårdare var alldeles fascinerade över att han var så aktiv med en gång. Jo tack, det finns ju en anledning till att dessa förbaskade nylontrådar inte har hållt! Mycket energi i denna hund!


Dom har gått in vid det gamla ärret för att ta ut dom trasiga nylontrådarna. Och jag tror även att titthålsoperationen gjordes från utsidan av knät. Alltså två sår på utsidan.


På insidan har dom gjort det stora ingreppet. Dom har sågat ur en bit av benet och fixerat i en annan vinkel med metallplatta och skruvar.
 

Han har även blivit rakad uppe på ryggen där dom la ryggmärgsbedövning.
 

Vackra hunden!
 

I väntan på färjan så stod den nyopererade hunden i bilen. Varför ligga ner och vila när man kan stå?!
 

Men väl hemma så vilar han! Och inhängnad har han blivit också.
 

 Skönt att vara hemma och vila på trädäcket.

Det största dilemmat vi har nu är att han naturligtvis inte kan gå upp för vår trånga trappa med sina oregelbundna trappsteg. Han har redan försökt komma upp tre gånger. Han följer ju med oss upp varje kväll och tittar på TV. Stackarn! I morgon ska jag sätta upp den gamla trappgrinden som vi turligt nog har kvar sedan barnen var små.


I kväll sitter jag hos patienten och håller honom sällskap.

Men till skillnad från tidigare operationer så får han ut och gå med en gång. Bara små promenader på 5-10 minuter till en början men gärna 3-5 gånger per dag. Sedan utökar vi promenadtiden vartefter, efter hans stygn är borttagna, om ca 10 dagar.

Efter stygnen tagits så skall vi även börja med rehab. 

Om 6-8 veckor ska vi tillbaka till Läckeby och ortopeden för undersökning och röntgen. För att se att läkningen fortskrider som beräknat.  

Ja, så kan det gå!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar