måndag 26 april 2010

Larmet går!

I natt vaknade vi kl 4 av att larmet gick! Lite läskigt faktiskt men känns verkligen tryggt att vi har ett så avancerat larm.

Vi har en hel drös med sensorer utmed väggarna på utsidan som vi aktiverar på natten. På dagen när vi inte är hemma sätts naturligtvis även sensorerna inhomhus på.

Larmet började tjuta och Harald och jag gick upp och stängde av larmet och tittade i vilken zon larmet gått av. Vi hade knappt kommit ur sängen så ringer larmbolaget, ADT, och kollar att vi är ok och så skickar dom en bil (armed response). Vi stannar inomhus men tänder lite lampor. Man skall ABSOLUT inte gå ut och titta själv. Då kan det hända otäcka saker.

Det tar knappt 5 minuter så ringer ADT på dörren och in kommer en kille i skottsäker väst och med ficklampa (beväpnad är han också men det såg inte jag i mörkret). Han frågar vilken zon som larmat och vi meddelar att det var en av dom tre sensorerna på framsidan. Han går ett varv runt huset och känner på alla dörrar. Allt var som det skulle.

Han berättade även att larmet hade gått bara några hus bort också så det kan ha varit någon som försökte ta sig in men blivit skrämd av larmet. Bara att gå och lägga sig igen. Men först larma på förstås! Skönt att veta att larmet fungerar. Och att larmbolaget kommer så snabbt.

Så är det minsann inte i Sverige! Vår städerska satte igång larmet några gånger hemma i Täby. Jag hann hem från jobbet, stänga av larmet och själv ringa till Securitas innan dom ens hunnit vare sig ringa oss eller skickat en bil. Alltså över 20 minuter efter att larmet gått av. Hmmmm!

Vi har läst i lokaltidningen att det varit en del inbrott under nattetid här i området. Så nu har vi alla dörrar stängda och låsta på natten. Katten får stanna inne tills han blir utsläppt. Men kattlucka är på väg.

Man blir lite skrämd men när jag tänker efter så kunde detta hänt även hemma. Står ju även i lokaltidningen hemma i Täby titt som tätt om inbrott under natten när folk ligger och sover. Men som sagt, lite vanligt vett och försiktighet så går livet vidare!

1 kommentar:

  1. Såg nyligen ett tv program om just detta i Syd Afrika och undrade hur ni har det där ni bor. Nu har jag fått svar på det.

    SvaraRadera