fredag 6 december 2013

Nelson, Lilla E och Nelson

I går firade vi E som fyllde 8 år! Idag vaknade vi upp och blev varse om att det inte bara var E's födelsedag igår utan även den dag då Nelson Rolihlahla Mandela gick bort. Denna fantastiska och stora man! 

Idag har vi varit helt omslutna av nyheten om hans bortgång och jag har faktiskt fällt en tår lite då och då. På radion har det pratas, intervjuats och spelats musik som hela tiden fört tankarna till Madiba. Facebook är fullt av kommentarer och bilder om hans bortgång. Flaggor på halv stång överallt. I kväll hålls en minnesstund inne i Kapstaden och all lokaltrafik är gratis. Det lär vara väldigt fullt inne i centrala Kapstaden. Sydafrika har nu landssorg i 10 dagar och söndagen den 15 december är det statsbegravning.

Jag tror det är svårt att greppa vad Nelson Mandela gjort för Sydafrika. Inte bara under hans tid i fängelse och när han sedermera blev Sydafrikas första svarta president. Nej, långt efter det har han och kommer nog alltid att vara en mycket viktig person för Sydafrika och i kampen om det rättvisa och jämlika landet Sydafrika. 

E och jag har pratat mycket om Nelson Mandela idag. Vi har pratat om hur snäll, förlåtande och stor han var. Inte bara i Sydafrika utan i hela världen.


1918-forever!

Så till E's födelsedag, som blev lite hipp som happ. Harald flög till Europa på kvällen så det blev en del saker vi var tvungna att fixa innan hans avresa. Vi är nämligen mitt uppe i att samla i hop alla, näst intill, miljoner dokument vi behöver för att förlänga vårt visum.

Men mellan bök och stök så firade vi Lilla E ordentligt. Började förstås med sång och paket på morgonen.



Tillfälligheter? Den gosiga noshörningen fick namnet Nelson av E på morgonen när hon fick den. Senare samma dag somnade Nelson Mandela in. Lite häftigt!

Den trötta brorsan tar sig en lur på syrrans golv. Han var ju tvungen att gå upp en hel kvart tidigare den stackaren.

Mer paket!

Födelsedagsfika på eftermiddagen. Jordgubbstårta var beställt. Som sig bör när man fyller år på sommaren.


Festdukning till middagen!

Födelsedagsbarnet hade beställt hotwings (kryddiga kycklingvingar), grillad strutsfilé, klyftpotatis, rödvinssås och grillad vattenmelon. Det fick hon!

Vattenmelon är mums!

Far och dotter! Dottern med rödvinssås runt hela munnen.

Havets prinsessa!

Lite Titanic feeling!

E var nöjd med sin dag, trots en del farande och flängande. Hon följde även med när jag skjutsade Harald till flygplatsen på kvällen så det blev en sen kväll. Vilket i sin tur resulterade i att hon tyvärr missade några Skype samtal Idag är hon mycket stolt över att Madiba dog just på hennes födelsedag. Hon kommer nog minnas just denna födelsedagen i hela sitt liv.

3 kommentarer:

  1. En stor man som förhoppningsvis alltid kommer att leva kvar!
    Härlig jordgubbstårta - precis en sån där riktig sommartårta!

    SvaraRadera
  2. Nelson Mandela. Vilken stor man för hela världen.

    Fina foton! Grattis i efterskott! Roligt att hon fick en Monchichi!

    Läser du min blogg så är lösenordet hund.

    Kram

    SvaraRadera
  3. Hälsa och gratulera i efterskott. Vi tänkte på er både i lördags hos bror min samt igår när Alexander och jag packade upp de fina gåvorna som Harald hade med till oss. Kramar till er alla från Karen

    SvaraRadera