lördag 26 september 2015

Intasure Spring Regatta

Den traditionsenliga regattan under Heritage Day helgen är i full swing utanför våra fönster under dagarna. Första tävlingen igår, andra idag och den tredje och sista i morgon. Det är False Bay Yacht Club i Simonstown som arrangerar och försäkringsmäklaren Intasure är sponsor.

Dryga 55 båtar deltar i tävlingen och det är båtar i alla storlekar. Det är rätt maffigt att se alla dessa segel på samma gång ute i viken.

Vid stora tävlingar som denna så händer det ju naturligtvis ett och annat och idag hände något som inte händer på så många platser i världen. På eftermiddagen såg jag att NSRI (National Sea Rescue Institute) var på väg ut i full fart. Såg sedan hur dom höll sig nära en segelbåt som revat sina segel och var på väg in i hamn för motor. Jag kunde inte riktigt se vad som hänt men svaret fick jag på FBYCs FB sida alldeles nyss.

Båten, med det något passande namnet för dagen, Bad Habit hade krockat med en val!!!! Dom höll en fart på ca 13 knop när dom krockade med valen. Rodret strök med i krocken och ett stort hål i aktern blev resultatet. Båten tog in vatten och risken var stor att den skulle sjunka. Besättningen lyckades täppa igen det stora hålet med flytvästar, segel, dynor och allt vad dom kunde hitta. Båten östes även för hand. Bad Habit lyckades ta sig in till hamn, bogserad av  NSRI. Det var en tuff räddning för NSRI då det blåste ca 15 m/s med vågor på 2 meter. Bad Habit slängde ju hit och dit eftersom hon inte kunde styras utan roder. Besättningen som bestod av 7 personer klarade sig rätt bra men 3 personer fick lättare skador men alla var förstås lätt chockade.  

Tydligen hade båten Bad Habit även krockat lätt med en val under gårdagens tävling. Snacka om passande namn; Bad Habit!


Bad Habit och NSRI på väg in mot Simonstown.


 Alla sätt är bra utom dom dåliga! 


Denna bilden på en annan båt visar att det blåste rätt bra idag.

Ja så kan det gå när man seglar i False Bay!

Bilderna lånade från FBYCs FB sida och tagna av Trevor Wilkins.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar