tisdag 29 september 2015

Super bloodmoon

Den vackra röda månen man kunde beskåda tidigt i går morse ställde till det på flera sätt här i The Deep South! Vi var inte uppe och tittade på månen själva. Mer än på kvällen innan vi gick och la oss. 


Den var rätt så maffig innan den blev röd också!


 Men som sagt denna stora röda måne ställde till det!

Ja förmodligen inte för att den var röd utan för att den befann sig så nära jorden. Efter ett par dagar med rejäla vindar och sedan dragningskraften från månen på det så bildades det en rejäl sjö med gigantiska vågor.

Söndag kväll klockan 18.06 fick NSRI en SOS signal från en fisketrålare som tog in vatten utanför Cape Hangklip. Besättningen på 21 man var tvungna att lämna båten. Båtar i dess närhet anropades och 9 besättningsmän plockades levande upp ur vattnet, 9 kroppar hittades men 3 män saknas fortfarande. NSRI var på plats med flera båtar och även flygvapnets Lynx helikopter deltog i sökandet efter dom saknade. Det blåste 22-23 m/s sydostlig vind och det var dyningar på 6 meter! Dom överlevande samt kropparna togs in till Simonstown och trålaren bogserades sedan in till Table Bay. Det är ännu oklart vad som orsakade den tragiska olyckan.

Inte lika otäckt och tragiskt men förmodligen rätt så o-kul ändå var det som hände strax efter klocka 4 på måndag morgon. Vågorna som dundrade in mot kusten var som sagt massiva och kraftiga. Det dånar rejält när dom slår mot stranden. Dessa dyningar slog rätt in i och krossade ett antal fönster på restaurangerna Brass Bell, Harbour House och Live Bait i Kalk Bay. Vattnet forsade in i restaurangerna! Det är inte första gången någon ruta krossas på Harbour House men denna gången rök i princip hela fönsterraden på den nedersta restaurangen Live Bait.


Gångtunneln under järnvägen till Brass Bell helt översvämmad.
 


Bottenvåningen på Brass Bell!


Tror inte jag vill sitta ute och äta!
 

Strandborden blev istället poolbord!
 
 


 

Ja ni ser vilka vågor som slår mot Harbour House!
 
 

Entrén till Live Bait.
 

 Ingången till Harbour House.


 Live Bait var som tur var stängt för renovering! Fast detta var kanske inte vad dom önskade sig.

Bilderna på den röda månen och från restaurangerna lånade från nätet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar