torsdag 5 maj 2016

Toyi-toyi

I tisdags skulle gängledaren, som var mer eller mindre ansvarig för oroligheterna i Masiphumelele i oktober förra året upp, i rätten igen. Se mitt inlägg från oktober HÄR. Han blev släppt mot borgen i november under förutsättning att han bor hos sin syster i kåkstaden Khayelitsha och rapporterar till polisen tre gånger per vecka. Nu skulle hans fall upp i domstolen. Han har alltså inte blivit dömd ännu.

Pg.a. att han skulle upp i rätten igen så blev det med en gång oroligt i Masi. Det var protester redan på måndagskvällen och invånarna i Masi blev informerade om att dom inte skulle få gå till jobbet eller till skolan på tisdagen. Taxichaufförerna gick i hop och vägrade köra och dom som trotsade och försökte bege sig till fots till sina jobb på tisdagen blev misshandlade. 

På tisdagsmorgonen stängde polisen av vägen förbi Masi och en grupp på ca 700 pers marscherade mot Simonstown och domstolen. När dom marscherar så toyi-toyiar dom också. Toyi-toyi är när dom hoppar, dansar och sjunger. Toyi-toyi användes flitigt under apartheidtiden under politiska protester. Det var ett effektivt och fredligt sätt att protestera. Många tusen som dansar och sjunger unisont blir rätt så skrämmande. Ofta skanderades  "Amandla" som betyder makt eller "Awethu" som betyder vårt. Efter Soweto uprising 1976 så har en aktivist sagt: "The toyi-toyi was our weapon. We did not have the technology of warfare, the tear gas and tanks, but we had this weapon."


Huvudgruppen som toyi-toyiar förbi oss på förmiddagen.


Hem igen var det något mer utspritt och tystare. Domstolen sköt nämligen upp ärendet (IGEN!!) till den 16 juni! 


Marschen tillbaka var precis när alla anställda vid marinen skulle hem. Det blev rejäla köer med andra ord.

Även på onsdagen var många fast i Masi. Eunice kunde inte komma eftersom det bara var några få taxibilar som körde. Vi tyckte det var bättre att hon stannade hemma och var säker. Vi ville ju inte riskera att hon skulle bli misshandlad bara för att komma och städa hos oss. 

Tydligen har en person blivit skjuten till döds av en ilsken taxiförare i måndags kväll. Detta är ingen lek! Och allt för att vissa kräver att alla ska stödja Vellem. Vellem som då alltså är anklagad för mordförsök, överfall och illvillig skada av egendom. 

Jag förstår inte alls! Inte mycket till demokrati när man tvingar folk att stanna hemma från sina jobb och att stödja en sådan skurk. Det klagas över att det inte finns tillräckligt med polisnärvaro i Masi men det är väl ingen ursäkt till att bränna däck och misshandla människor?! Eller??

Ja det är vid sådana här tillfällen det är väldigt tydligt att vi inte bor i ett nordeuropeiskt land. 

Idag är det dock tydligen lugnt i Masi. Det står ett batteri med polisbilar utanför Masi redo att rycka in om det skulle behövas. Eunice kom och jobbade idag! Hon är inte mycket för att demonstrera, protestera eller toyi-toyia. Hon håller sig inne när det är oroligt! Skönt!


1 kommentar:

  1. Trist att höra om oroligheter i Sydafrika. Landet är väldigt fint och jag skulle väldigt gärna tillbringa min pension där, nu blir det ett sydligt EU land istället?

    MVH / Åke i Götet!

    SvaraRadera