tisdag 22 februari 2011

Masiphumelele

I dag har vi varit i Masiphumelele! Masi är kåkstaden som ligger närmast oss och där bor vår städerska Eunice bla.

Vi gick runt på en guidad tur på drygt 1½ timma och det var verkligen intressant. Vår guide Charlotte, som bor i Masi, var mycket bra. Vi fick se lite finare sten och tegelhus, skjul i något bättre standard med rinnande vatten och egen toalett i ett litet hus för sig och skjul som inte har några bekvämligheter utan delar toaletter och en vattenkran med MASSOR av människor. Vi besökte biblioteket, ett dagis och en skola. Dom flesta dagis och skolor har blivit byggda av donerade pengar. Likaså biblioteket. I Masi jobbar ca 75 voluntärer dagligen och utan dom hade många barn inte fått den tillsyn och utbildning dom får idag.

Vi fick lära oss att i Masiphumelele (som betyder We will succeed! på iXhosa) bor det ca 38000 invånare och don flesta bor i skjul. Arbetslösheten ligger på drygt 50% och ca 30% av invånarna har HIV/Aids. 70-80% av invånarna är klassade som "poorest of the poor".

Vi har träffat glada och lyckliga människor! Som Charlotte sa -"I live in a shack but I´m happy!" Men vi har ju naturligtvis drabbats av all denna orättvisa som finns i Syfdafrika. Detta trots att Apartheid föll för över 15 år sedan. Men det tar tid och det kostar pengar.

Skolan vi besökte har 1480 elever från 6-års verksamhet upp till 7:an. Det finns 38 lärare! Vi var inne hos klass 7A och där satt mellan 30-40 elever i ett litet klassrum med väldigt slitna bänkar. Barnen ställde frågor till oss och sedan ställde dom sig upp och sjöng en sång på iXhosa. Vilken känsla! Skolan lever endast på pengar från staten och dom pengarna räcker inte på långa vägar.

Charlotte, vår guide, å en sidogata till huvudgatan.

En glad liten kille som kom och hälsade.

Ett dagis som är byggt av Rotary. När ungarna fick se oss ute på gatan ropade dom, på iXhosa,
-"Vita människor, vita människor!"

Charlotte utanför hennes shack. Hon har två rum och vi fick komma in och titta.

Ett av dom få riktiga husen.

En kvinna hämtar vatten i kranen som delas av väldigt många och ett stort område.

Charlotte och Connie i den "sämsta" delen av Masi. Men vi såg in i några skjul att dom hade TV. Och från något skjul dånade musiken.

En katt utanför en av många små "businesses". Det finns massor med små butiker, hämtmatställen, frisörsalonger osv.

Efter vår tur åkte vi till Imhoff Farm och åt lunch. Snacka om kontraster!

Utsikten över Noordhoek beach och Hout Bay.

Ja, vilken upplevelse!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar