lördag 15 december 2012

Make a difference-Eunice new house

For you non-Swedish speaking readers, please use the translation tool on the right hand side.

Ni som följer bloggen minns kanske att vi har startat ett projekt för att samla in pengar för att kunna köpa ett riktigt hus till vår städerska Eunice. Här ser ni mitt första inlägg om projektet.Vi har framför allt använt oss av Facebook men ALLA är välkomna att bidra. Hjälp oss att hjälpa! Här kommer nu en del bilder samt information om Eunice och hennes familj och framför allt HUR ni går till väga om ni vill bidra. Kanske dra ner lite på julklappsinköpen och skänk en slant, och därmed förändra och förbättra en familjs liv? ALLA bidrag är välkomna! Vi har hittills fått in 60850.-! Sammanlagt 40 bidrag på allt från 100.- till 12000.-. 

Eunice har jobbat hos oss sedan vi flyttade till Sydafrika för snart 3 år sedan. Hon började hos oss på rekommendationer av Minna från Sydafrikaexperten. Minna är naturligtvis även med och samlar in pengar. Läs här och här hur generös hon är. Och hennes kunder och bloggföljare har redan bidragit med 3400:-.

Eunice är otroligt tillförlitlig, trogen och mycket mån om oss. Hon är ordningssam och hon är känd i Masiphumelele för att ha det så välstädat hemma hos sig. Hon är GULD värd!

För ett tag sedan åkte vi till Masiphumelele för att titta på huset vi hoppas kunna köpa till Eunice. Förutom min man, Eilika, och jag själv så tog vi med oss vår granne Kingsley som är bra på det mesta och byggaren som byggde Kingsleys hus. Vi ville ha med oss några som kunde ge oss tips och råd och som kunde se om huset verkligen är något att ha.


Här är Eunice dotter Jennifer som är 6 år. Helt klädd i Eilikas urvuxna kläder.


Här bor Eunice idag. Ett "shack" men välvårdat.


Ett av dom två rummen. Här får det plats en fåtölj, en hylla, kylskåp, kokplatta och tvättmaskin. I rummet innanför har hon en dubbelsäng, Jennifers juniorsäng som hon fått av Eilka och några byråer och garderober. Inte mycket golvyta och inget rinnande vatten, avlopp eller toalett.


Eunice med lilla Ashleigh och den snälla byggaren som ställde upp helt gratis.


Gatan som Eunice bor på idag.


Förhoppningsvis Eunice nya gata. Huset ligger precis bakom där Eunice står. Det är bara 2 kvarter från där Eunice bor idag och i den delen av Masi där hon vill bo. Väldigt nära till där Jennifer ska börja skolan i januari.


Den aprikosa byggnaden är huset med stort H. Tomten framför tillhör huset. Idag finns det två shacks på tomten och som ni ser ett mycket dåligt stängsel. Eunice kan eventuellt tänka sig att låta skjulen vara kvar men det ska röjas upp. Låter hon skjulen stå kvar på hennes tomt så får dom som bor i dom betala hyra till henne. Ett nytt stängsel eller staket och en riktig grind måste fixas.

Huset är idag uthyrt av ägaren och vi fick bara komma in och titta som hastigast. Jag tog några få bilder men ville inte störa för mycket. 


Här är köket, med rinnande vatten. Euncie kommer att ta med sig sin kyl, micro, kokplattor och tvättmaskin.


Badrummet behöver lite jobb men i Eunice ögon är det ren lyx! Tänk att få EGEN toalett OCH badkar! Jennifer har aldrig badat i ett badkar förut!


Vardagsrummet med flickan som nu bor i huset. Utöver vardagsrum, kök och badrum finns det tre sovrum. Alltså mycket större än vad Eunice har idag. Och ett RIKTIGT hus!


Entrén. Och igen sa Eunice -"Här måste det städas upp". Eunice i ett nötskal! Ordning och reda.


Gaveln som vätter ut mot gatan.


Mobiltelefonsbutik precis i korsningen,


Harald diskuterar med Albert som sköter affären. Han är vän till husägaren och är vår kontaktperson. Ägaren själv har flyttat tillbaka till Eastern Cape där dom flesta i Masi ursprungligen kommer från. Dom flyttar alla till Kapstaden för att hitta jobb. Många lämnar familjen hemma. Eunice har ju sin son på 16 år kvar i Eastern Cape.





Några miljöbilder från Masiphumelele.

Vi har lagt ett bud på huset och får nu se vad säljaren säger. Vi har lagt ett mycket lägre bud än vad han vill ha men han kommer aldrig att få ut det begärda. Huset behöver en del renovering och är inte värt dom dryga 190 000.- han vill ha. Men just nu har Sydafrika mer eller mindre stannat. Det är "festive season" vilket kan jämföras med hur det var under industrisemestern i Sverige förr. Alla tar semester! Så vi får lugna oss lite och fortsätta samla in pengar under tiden!

Vår tanke är att köpa huset till Eunice, med hjälp av ER alla, och även betala det material hon behöver för att fixa till huset.

Så, vill ni göra skillnad? Sätt in en slant, stor eller liten,  på SEB konto 5681-29 088 35!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar