lördag 2 augusti 2014

Skolval

Jag fick, för alldeles för länge sedan, Charlotta förlåt att jag inte svarat!, en fråga om hur vi valt skolor till våra barn. Här kommer svaret!

När vi flyttade från Sverige 2010 så hade Julius gått sin första termin i 7:an i Sverige. Då är man inte jätte haj på engelska vilket var en av dom största anledningarna till att vi valde American International School of Cape Town. Skolan är alltså en internationell amerikansk skola. Dom går efter det amerikanska skolsystemet och har elever från ca 45 olika länder. Det kommer många barn, i alla åldrar, som inte har engelska som sitt modersmål och därmed är skolan väl utrustade för att ta hand om dessa barn. Julius fick extra engelska lektioner, under skoltid, det första året. Jag tror det var 3 gånger i veckan till att börja med och så trappades det ner vart efter behovet minskade. Dom extra engelska lektionerna innebar att han fick hjälp med det han inte förstod. Det kunde alltså vara i alla ämnen. Detta fungerade utmärkt för Julius.

Skolan kostar en hel del pengar och den ligger tyvärr lite långt bort från där vi bor. Eller enligt Julius så är det vi som bor långt bort. Men valet av skola var ändå helt rätt för Julius. En annan fördel är ju att när han går ut så kommer han att kunna plugga vidare både i USA och i Europa på det betygsystemet, AP, skolan har. I dom Sydafrikanska skolorna har dom ett annat system, Matric, vilket inte är godkänt i USA eller Europa. Man måste då läsa ett extra år, om jag förstått saken rätt. AISCT är en liten skola med knapp 500 elever från förskolan ända upp till 12:an (sista året på gymnasiet). Ca 2 parallell klasser i varje årskurs med max 15 elever i varje klass.

Eilika gick på dagis när vi flyttade hit. Hon var bara 4 år. Men när det var dags för henne att börja skolan, i januari 2012, så bestämde vi oss för att hon skulle börja i en statlig sydafrikansk skola här nära där vi bor. Anledningarna var att hon kunde då engelska vilket innebar att hon inte behövde den extra hjälpen AISCT erbjuder, vi ville att hon skulle får en vänskapskrets i vårt närområde (Julius kompisar bor ju alla ca 30 min bilväg från oss) och så priset! Fish Hoek Primary är mycket större än AISCT. Tror att det är ca 1500 elever från 6-års verksamhet upp till årskurs 7. Det är 4 parallell klasser i varje årskurs med 25-30 barn i varje klass.

Vi är i det stora hela nöjda med valet av Eilikas skola också men kommer att flytta över henne till AISCT  innan hon måste börja på Fish Hoek High school. Vi får se när det blir. Men nu har hon ju redan en stor vänskapskrets på denna sidan av bergen vilket är kanon.

Så har VI gjort när vil valt skola åt våra barn. Många expats väljer framförallt dom internationella skolorna. Det finns ett antal i området.

1 kommentar: