måndag 13 september 2010

Årstider

Saknar ni inte årstiderna i Sydafrika? Eller har ni årstider?

Vi, som bor i Western Cape, har årstider. Inte så markanta som i Sverige förstås, men vi känner helt klart av skiftningarna. Det är däremot väldigt olika beroende på var man bor i Sydafrika. Hur årstiderna ter sig det vill säga.

Vi är just på väg ut ur den ruggiga vintern. Vintern här hos oss betyder att det är rått, lite kyligt, blåser mycket mindre och regnar en del. På nätterna kan temperaturen gå neråt +6-8 (vad vi har upplevt) men på dagarna kan det även gå upp över +20 sträcket. I år har det inte regnat så mycket som det brukar men det har däremot varit kallare. Vi upplevde ju inte hela vintern eftersom vi är så smarta att vi åker till sommaren i Sverige i stället. Det som känns mest, tycker jag, är att det är så kallt inne. Det råa kryper verkligen in under skinnet på en. Har svårt att vänja sig vida att gå UT och värma sig.

Våren är helt underbar! Värmen kommer snabbt, det är fantastiskt grönt och det blommar överallt. Ljuset kommer fort också. Nu är det ljust när vi stiger upp och blir inte mörkt förrän vid 19-tiden. Idag har vi lite vind, strålande sol och temperaturen stiger stadigt. Shorts och t-shirt på, men tofflor inne. Fortfarande kalla golv. Nattemperaturen ligger nu på runt +12 och dagstemperaturen strax över +20. Och så har vi ju valarna som håller oss sällskap på våren förstås!

Sommaren är varm, med varma vindar som tyvärr kan vara rätt hårda. Vi har den berömda South Eastern som pumpar rätt in i False Bay. South Eastern kommer dock med sommaren så det är ju positivt. Och man vänjer sig. Vi har en bra tomt så vi har alltid lä någonstans. Temperaturen här vid kusten ligger oftast runt +25. Alltså inte hett utan lagom varmt. Torr och ganska klar luft.

Hösten märks inte så jätte mycket. En del träd tappar sina blad, men långt ifrån alla. Svårt att veta om det är höst eller vinter faktiskt. Vi kan ju få riktigt varma dagar alla årstider.

Detta var svar på en fråga jag fått av en ny läsare. Kul när man får feed-back från vilt främmande människor som läser och tycker om min blogg. Man blir nästan lite stolt! Tack Henna!

2 kommentarer:

  1. Hej på Er! Låter som ni har det riktigt skönt. Underbara bilder. Mår Mosqito ok? Stor kram till hela familjen. Anna

    SvaraRadera
  2. Det är ju jag som ska tacka :-))
    Kul att få svar. Tänk så lite man vet egentligen...

    SvaraRadera