lördag 3 augusti 2013

Kallt inomhus

Jag har fått en del kommentarer angående varför vi inte värmer upp vårt hus, eftersom det är så kallt inomhus på vintern. Tex. med element, luftvärmepump och/eller braskamin.

Jo så här är det förstår ni. Det är fullständigt meningslöst att försöka värma upp huset eftersom det är helt oisolerat. Vi har dubbla tegelväggar utan någon som helst isolering. Taket är platt och har ett innertak, ytterst liten luftspalt där det inte får plats isolering samt att det inte går att få in eventuell isolering där, och ett yttertak som består av några slags skivor. Det är även ganska högt i tak i flera av rummen. Sedan har vi många och stora 1-glas fönster. Vi bor 100-150 meter från havet vilket gör att vi är rätt så utsatta för vindar och saltvatten. Resulterar i fukt!

Vi installerade element (dom bästa och mest energisnåla hette det) redan första vintern vi bodde här. Det visade sig dock att elementen saknar termostat så dom brassade på precis hela tiden. Och vi såg med en gång hur elen bara strömmade ur mätaren och till ingen nytta. Jo, den råa luften blev något bättre vilket gjorde det någon grad varmare. Men elkostnaden blev helt enkelt för hög. Ingen höjdare att betala dyra pengar för el och all värme bara flyger rätt ut i rymden.

Detsamma gäller ju med en luftvärmepump. Samt att en luftvärmepump inte alls får samma effekt här eftersom luften den tar utifrån inte är så kall. Om jag nu förstått saken rätt.

Braskamin har vi! Största modellen Morsoe kamin hade vi installerad precis innan vi flyttade in. Den värmer bra i vardagsrummet och sprider naturligtvis en del värme i resten av huset. Ja inte ända in till sovrummen förstås. Och så var det ju det där med den obefintliga isoleringen. Vi kan elda järnet hela dagen och kvällen, och nästa morgon känns det inte ens att vi har eldat. Värmen har försvunnit!

Så det är inte så mycket vi kan göra, mer än klä på oss och gå ut och värma oss i solen på dagarna. Och vintern är ju inte så lång så vi överlever. Men klaga lite måste vi ju få, eller hur?

2 kommentarer:

  1. "Samt att en luftvärmepump inte alls får samma effekt här eftersom luften den tar utifrån inte är så kall. Om jag nu förstått saken rätt"
    Nja, det är faktiskt precis tvärtom - ju kallare utomhus desto sämre värmeeffekt.
    (Se t ex http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4rmepump)

    Om ni tänkt bo kvar i ert nuvarande hus åtminstone några år framöver så är det nog på sin plats att konsultera en reputabel byggfirma med långvarig erfarenhet av dessa problem. Gärna med access till en värmekamera (infrared camera) - se http://www.flir.com/thermography/americas/us/view/?id=47239

    Har ni för övrigt någon uppfattning om hur många skandinaver som bor i CT eller i dess omgivningar? Vi funderarar själva på att lämna Europa inom något år eller två!

    PS!
    Finns fler än ni som fryser inomhus vintertid tydligen: http://minna-sydafrika.blogspot.se/2013/08/varmt-ute-kallt-inne.html

    SvaraRadera
  2. Anonym utan namn,

    Vi ska absolut bo kvar i många år till. Men att hitta en reputabel byggfirma som kan lösa dessa "problem" är bara att glömma. Husen byggs så här i Sydafrika. Även idag. Att till exempel försöka få tag på 2-glas fönster är väldigt svårt. Det finns visst några importerade från Europa men dom är SVIN dyra och gör ingen större skillnad eftersom resten av huset är oisolerat. Grannen byggde nytt för 3 år sedan. Ingen isolering och 1-glas fönster. Det är kallt inomhus överallt. Bara att gilla läget som sagt var!TIA (This Is Africa)!

    Här finns massor med skandinaver i Kapstaden. Har du FB så gå in på https://www.facebook.com/groups/214742441915047/

    SvaraRadera