tisdag 11 mars 2014

Frystiden

Motvilligt måste jag nu erkänna att hösten är på väg! Med all rätt förvisso. Mars är den första höstmånaden. Som september på norra halvklotet.

Kvällar och nätter börjar bli kyligare. "Bara" runt 17C på nätterna. Dagstemperaturen ligger på mellan 20-25C.

Vindarna är betydligt svalare. Även om det är vår kära sydostvind som friskar i. I går kväll och i natt har det stormat rejält. Medelvind på runt 25 m/s och så betydligt starkare byar. Det knakade i hela huset när vi gick och la oss igår. Men huset står även idag och både parabolantenner, varmvattenberedare (som står på vårt platta tak, kopplade till solpaneler), pooltäcke och solstolar är kvar på sin plats. Fönstren däremot är täckta av saltvatten vilket gör att det ser ut som det är dimma ute. Det blir till att spola av dom när det mojnat.

Med hösten så börjar också "frystiden"! Nej vi har ingen istid. Vi bor i Afrika :) Men fryser gör vi. I går var det lite kyligt om ben och fötter. På kvällen satte jag på mig både långa byxor, långärmad hoodie OCH strumpor. Eilika var så frusen i morse att hon hoppade tillbaka i sängen och så fick hon klä på sig där, i den sköna sängvärmen. Ja, snart är det dags för OnePiece, värmefläkt, micro värmda rispåsar och brasa. Men inte riktigt än!

I solen och i lä är det riktigt varmt och vi kommer fortfarande att få många riktigt varma sommardagar. Det är bara någon enstaka dag än så länge som vi blir lite frusna. Och då framförallt på kvällarna.

Harald gav sig av i morse, klockan tjugo i sex, för att köra den lilla nätta sträckan på nästan 100 (99,7) mil till Bloemfontein i Free State (mitt i landet i princip). Bloemfontein är Sydafrikas juridiska huvudstad och därmed säte för högsta domstolen. Sydafrika har två ytterligare huvudstäder. Kapstaden som är den legislativa huvudstaden och Pretoria som är den administrativa huvudstaden. Så nu fick ni veta det också. Bloemfontein  är även en stor industristad. Och så föddes J.R.R Tolkien där år 1892! Han måste ha varit i Kapstadsområdet också för jag brukar tycka att bergen här ofta påminner om dom i Sagan om Ringen filmerna.

Men Harald kör inte 100 mil för att träffa Tolkien utan han ska simma Sydafrikanska mästerskapen för masters. Jag tror han ska simma 10 grenar om jag inte minns fel. Borta tills lördag natt. Får se om han kommer hem med fler eller färre medaljer än Julius! Heja Harald!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar