tisdag 22 mars 2011

Familjen Stelmasiewicz på besök

År 1997 till 1999 bodde vi och arbetade i Gdansk i Polen. Julius var 9 månader när vi flyttade dit och pratade lika bra polska som svenska när vi flyttade hem till Sverige igen. Tyvärr finns det bara enstaka ord kvar nu.

Under åren i Polen hade vi världens bästa vänner som hjälpte oss i vått och torrt; familjen Stelmasiewicz! Harald hade träffat Andrzej ett ett par år tidigare genom jobbet. Maria,som är lärare i engelska på universitetet i Gdansk och översättare, var MYCKET behjälplig många gånger. Det var allt från att gå till läkaren med Julius, lämna in bilen på verkstan, ansöka om visum, handla etc, etc. Under dom åren var det inte så vanligt att folk pratade engelska utan det var polska, ryska och ibland tyska som gällde. Märkte tex. bilverkstan att man inte pratade polska så blev det lätt rejält mycket dyrare att reparera bilen. Så Maria var oersättlig!

Vi har även haft nära kontakt med deras två, nu vuxna, döttrar Ewa och Aniela. Aniela följde tex. med oss till Sverige några veckor när hon var 12 år och Ewa praktiserade hos Harald på Pendulum och bodde hos oss i Täby en sommar när hon var runt 20 tror jag.

För några veckor sedan hade Harald kontakt med Ewa och Aniela på Facebook och sa till dom att fixa så att deras föräldrar kommer hit och hälsar på. Några dagar senare fick vi ett mail där Ewa berättade att biljetterna var bokade!

I fredags kom Andrzej, Maria och Aniela (Ewa kunde inte följa med denna gången). Dom har spenderat helgen inne i Kapstaden och i går åkte jag och hämtade dom. Så roligt att träffas igen! Vi har så många minnen vi delar med dom. Hela familjen har varit på Aspö flera gånger så nu var det ju extra roligt att få visa vårt nya hemland.

Fika!

Maria, Andrzej och Eilika.

Aniela! Nu 26 år! Hur gick det till?!

Till drinken innan middagen bjöd Eilika på show. Det var skönsång och dans! Mycket uppskattat!

Eilika och Aniela tittar på TV.

1 kommentar:

  1. Gudars vad roligt att träffa gamla vänner sådär!
    Ha det riktigt trevligt!

    SvaraRadera