onsdag 9 juni 2010

Rainbow Nation

Sydafrika kallas även The Rainbow Nation. Och landet lever verkligen upp till att vara ett riktigt Regnbågsland! Tycker i alla fall jag!

Det var Ärkebiskop Desmond Tutu som myntade begreppet för att beskriva Sydafrika efter Apartheid tiden och efter Sydafrikas första demokratiska val 1994.
Uttrycket användes av Nelson Mandela under hans första månad som president. Han sa:
"Each of us is as intimately attached to the soil of this beautiful country as are the famous jacaranda trees of Pretoria and the mimosa trees of the bushveld- a rainbow nation at peace with itself and the world."

Uttrycket syftar på att Sydafrikas många kulturer, språk, rasgrupper och färger nu enas som ett land där alla är lika värda. Inom Xhosa (ett av de svarta folken i Sydafrika) kulturen så står regnbågen för hopp och en ljus framtid.

I och med fotbolls VM så känns ju verkligen den nationalism som finns i Sydafrika. Och det är verkligen härligt att få träffa på så många kulturer och olika människor i sin vardag. T.ex. i Simonstown bor det många muslimer, vår städerska är Xhosa, grannarna har Irländskt påbrå, några av våra bästa vänner är urspringligen Britter osv, osv.

Naturligtvis skapar denna mångfald även en del problem , det går inte att sticka under stol med. Men jag väljer att se det positiva; REGNBÅGEN!

Och jag har ALDRIG sett så många fantastiska och vackra regnbågar sedan jag flyttade hit. Jag har sett en dubbel reganbåge när jag åkte över bergen en gång, rätt var det är så sticker det upp en regnbåge bakom ett berg eller kommer upp ur vattnet och denna maffiga regnbåge kunde vi beskåda från vårt kontor igår. Har aldrig sett en så bred regnbåge förr. Och den var hel!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar