fredag 21 februari 2014

"Falamikorv"

För att anknyta till föregående inlägg så läser Eilika lika bra på svenska som på engelska. Hon är självlärd när det gäller att läsa på svenska. Hon fixar alla konstiga "ljud" utan några problem. Vi pratar ju bara svenska hemma, tittar på svensk TV och hon läser Bamse precis hela tiden.

Jag tror, precis som mamma påpekade i ett grattis mail till storläsaren, att mycket beror på att vi läst för våra barn enda sedan dom var pyttesmå. Godnatt saga VARJE kväll. Nu börjar det bli lite is och så eftersom hon läser själv, men med 8 års sagoläsande så sätter sig vokabulär och hur man läser och uttalar orden. Helt klart! Så LÄS, LÄS, LÄS för era barn!

Hon pratar flytande svenska hemma men ibland kommer det lite tokiga ord och när hon berättar om vad som hänt i skolan så halkar det in en del engelska ord i bland. Hon leker på engelska men tänker på svenska. Hon berättade senast i går att när hon sitter och jobbar i skolan så tänker hon på svenska. Fascinerande!

Avslutningsvis bjuder Eilika på ett av hennes fin-fina ord som ploppade ut igår. Farmor frågade vad hennes favoritmat är. Svaret blev "falamikorv"! Det tog ett tag innan vi fattade att hon menade falukorv! Ja, sådana exklusiva rätter får hon ju bara under dom 5 veckor per år vi är i Sverige. Så mormor du är väl redo med "falamikorven" när vi kommer den 14 juni?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar