torsdag 14 april 2016

Bra och dåligt

Nyligen hemkommen från Sverige så är det oundvikligt att inte jämföra våra båda länder. Det finns ju bra och dåligt med båda.  Vissa saker rätt så triviala men i det lilla så känns det av.

Här kommer några reflektioner, utan inbördes rangordning. Och utan att jämföra Sverige och Sydafrika rakt av. Några med tillhörande bilder och några utan.

 

Helt klart plus med vårt hus i Sydafrika är ju UTSIKTEN!


Glad och flygande hund......


 .....mjuk och fluffig katt!


Och att se dessa två tillsammans! Hund och katt = sant!

Bra med huset i Sverige är att det är varmt och torrt! Inte fuktigt och kallt på vintern som här. Och så naturligtvis att det är fem minuters promenad till mamma och pappa. Eilika ser mer och mer det positiva med  Sverige för varje gång vi åker dit. Framförallt älskar hon friheten! Att kunna gå ut genom dörren, när hon vill, och gå till en kompis eller till mormor och morfar, utan att behöva arrangera först och bli skjutsad eller ha en vuxen som måste gå med henne.

Negativ och tråkigt i Sydafrika är kriminaliteten som tyvärr har ökat även i vår avkrok av landet. Och rasismen som finns. Dom förutfattade meningarna som poppar upp hela tiden. Två exempel bara från dom två senaste dagarna. 

I förrgår kom två TV killar för att dra en kabel (en egen liten historia). Den vita killen (=bossen. Alltid den vita som är bossen) frågar om jag kan stänga in Idefix innan hans kollega kommer in. -"Han är svart nämligen". Killen tar då två saker för givet. Den ena att kollegan är rädd för hundar och det andra att Idefix kommer att attackera kollegan. Jag informerade honom om att vår hund är uppfostrad enligt svenska mått och att han inte reagerar på hudfärg. Kollegan kom in genom grinden och jag frågade om han var rädd för hunden. -"Nej inte alls!" Så kan det gå i Afrika!

Exempel nummer två är från igår när vi hade två killar här för att fixa vår Morsö kamin (även det ett eget kapitel). En färgad (bossen) och en svart kille. Jag kan då inte lämna dessa killar ensamma att göra sitt jobb utan måste hålla mig inom synhåll. Jag blir genast misstänksam när den ena börjar fråga mig saker om hunden. Så även vi har blivit "rasister"! Tyvärr är det befogat. Det sker många inbrott och överfall. Många efter att det har rekats först. En del fall där familjens hund blivit sövd, nedslagen eller till och med stulen. Det har hänt två gånger sedan vi flyttade hit att vi har fått saker stulna efter att vi haft hantverkare här. Tråkigt men bara att gilla läget!

Både bra och dåligt i Sydafrika är att ha städerska och trädgårdshjälp. Naturligtvis JÄTTE skönt att få städat och slippa klippa gräset och till så billig penning. Men just nu är jag lite trött på att ha någon i huset två gånger i veckan. Jag plockar ju undan innan Eunice kommer så att hon kan städa. Annars flyttar hon runt våra saker så att vi inte hittar dom. Just nu känns det som om jag skulle kunna tänka mig att bara ha henne här en gång i veckan. Men hon behöver jobb och pengar. Vi har ett ansvar för både henne och hennes barn. Det är mycket svårt för henne att få jobb. Hon jobbar bara 3 dagar i veckan. Två hos oss och en hos en gammal dam i Noordhoek. Jag försöker hitta fler uppdrag till henne men det finns för mycket arbetskraft. Så hon får väl gå här och putsa!


Bra i Sydafrika är dessa BÄSTISAR! Det är en fröjd att se dom tillsammans.





Och ett par timmar på stranden en söndagseftermiddag. 5 minuters promenad från vårt hus och stranden helt för oss själva! Trots fantastiskt väder.

Bra här och dåligt i Sverige är levnadskostnaderna. För oss i alla fall. Det är förskräckligt dyrt i Sverige. Inte allt men mycket. Att äta ute till exempel. En lätt lunch på tåget i Sverige var dubbelt så dyr som en middag med vin på restaurang i Simonstown. Drivmedel till bilarna likaså. Och tjänster. Som hantverkare. Men det är ju förstås väldigt sorgligt också att dom tjänar så dåligt här. Lönerna är löjligt låga. Och för Sydafrikaner är det inte så billigt att leva här. Priserna på det mesta har gått upp rejält då randen är så svag.
 

Köpte 6 STORA granatäpplen för R50 häromdagen. Det är 27 spänn!

Och jag gör varsitt stort glas juice på färsk, mogen och söt frukt varje dag. Billigt, nyttigt och gott! Det hade jag inte kunnat göra i Sverige. 

Slutligen två bra saker med Sverige, som vi efter senaste resan, även kunnat ta med oss till Sydafrika. Det är Spotify och filmjölk! Spotify finns inte i Sydafrika men fixar man abonnemang i Sverige (man måste ju ha ett svenskt konto som avgiften kan dras från) så funkar det även här. Strålande! Harald och jag känner oss såååå moderna och coola. Bara några år senare än alla i Sverige! Och så FILMJÖLK!!! Jodå här görs det numera egen svensk filmjölk. Tog med ett par deciliter svensk hederlig filmjölk i en burk när jag flög hit sist. En liter standard mjölk och 2 msk svensk filmjölk får stå och gotta sig i rumstemperatur (eller termos om det är för varmt) i ca 1 dygn. Häpp så har vi filmölk! Smakar EXAKT som hemma. Lyckan är total! Eilika åt filmjälk med färska jordgubbar och mammas hemgjorda granola (endast sötad med lite agave sirap) till frukost idag! Harald dricker filmjölken som en återställare efter träning och jag åt en tallrik till lunch igår. Mums! Tack Eastcoastmom för tipset!

Oj vilket långt inlägg det blev! Uppdämt behov kanske?!

2 kommentarer:

  1. Vad kul att du gör filmjölk du också!

    SvaraRadera
  2. Härligt att du är tillbaka på din blogg! Har följt dig sen Linda m fam på båten Mary av Rövarhamn besökte er för några år sen. Det är alltid trevligt att läsa om svenskar som bor utomlands! Och så är jag från Blekinge men bor i Dalarna så det är roligt att se/läsa dina inlägg när ni är där.
    Ha det bra!
    Hälsningar Camilla

    SvaraRadera