tisdag 22 november 2016

Julbak

I år har vi slagit rekord! Julbaket är redan avklarat! Planen var från början att vi skulle baka på första advent men då är jag inte hemma så det fick bli i lördags istället. Ja för efter första advent är det sedan full rulle med födelsedag och gäster på löpande band.

Strax efter 11 i lördags kom Amy för att baka! Det är ju tradition sedan 3-4 år tillbaka att Amy kommer och bakar lussekatter och pepparkakor. Pepparkaksdegen hade jag gjort på fredagen och även lagt saffran i blöt med lite socker och en matsked konjak. Det drar ut lite extra smak ur saffanet.


Eilika är ju inte världsbäst på att rulla degen men att knorpa i hop till lussekatten det är hon bra på!
 


Stora, luftiga och goda blir dom med rumsvarmt smör istället för smält och med en jästid på degen på två timmar!
 
 

Lite smak av pepparkaksdegen!

Efter lussekattsbaket behövdes en hoppaus innan det var dags att baka pepparkakor!
 



Här vilar inga ledsamheter inte!
 

Djup koncentration!
 

Kolla vilken skillnad mot tidigare foto! Detta är för tre år sedan. Dom har växt!
 
  
I Glencairn har bakar vi lite speciella pepparkakor, förutom dom traditionella. Här har vi pingviner, delfiner, valar och hajar! Djuren vi har precis utanför fönstret!

Det lär nog bli en omgång lussekatter till bakat innan jul. Men pepparkakorna får allt räcka. Det blev ju en del på 2kg deg!

1 kommentar:

  1. Härligt att se papparkakor iform av pingviner, delfiner och annat som finns i havet! Ja, det blir ju så att man anpassar. När vi bodde på en ö i södra kalifornien hade vi sjöstjärnor i julgranen och det passade så bra där, men mindre bra här i Dalarna :-)

    Jag tycker mig minnas att det var lite skillnad på att baka i Sverige och i Sydafrika. Hade det med jäsnigen att göra kanske på grund av den höga höjden i Johannesburg?

    Ha en fin dag!

    Kramen, Anneli i Dalarna

    SvaraRadera