torsdag 1 augusti 2013

Bergwind

I dag har jag fått uppleva ett nytt väderfenomen; bergwind! Vi hade +23C ute i morse kl 8.00! I Fish Hoek var det +25C när jag lämnade Eilika. Det blåser en VARM och torr härlig vind.

Vinden kallas alltså bergwind (afrikaans) eller sk föhnvind på svenska, eller ja tyska då egentligen. Vinden kan komma vintertid här hos oss. Det är en varm vind som bildas på andra sidan bergen vid kusten. Läs mer här.

Härligt är det i alla fall med en sådan varm och skön vind, mitt i vintern! Tvättmaskinen åkte på med en gång i morse. Perfekt torkväder! Det är ju annars lite besvärligt så här års när det är så fuktigt. Både ute och inne. Och så har vi öppnat ALLA fönster för att släppa in värmen. Det hjälper! Temperaturen har stigit från +16 i köket till +21C. Hoppas värmen stannar kvar en stund till i alla fall.

Men tydligen betyder även en bergwind att det är regn att vänta. Enligt prognosen ytterst lite regn på tisdag och onsdag. Men vi får väl se! Men nu njuter jag!

Speciellt av att det blir lite varmare inomhus. Det verkligen inte kul att gå ur sängen på morgonen när det är 15-16C i sovrummet och i badrummet. Och rått. Usch och fy!

1 kommentar:

  1. Har ni inte någon värmepump (luft/luft eller luft/vatten) i huset?

    SvaraRadera