fredag 29 augusti 2014

Skolbyte

Vi har bestämt oss! Vi flyttar Eilika från Fish Hoek Primary School till American International School of Cape Town i januari! Sedan vi kom tillbaka från Sverige så har vi känt att det är det bästa för Eilika och efter ett möte med rektorn för lågstadiet på AISCT i förra veckan så kände vi oss 110% säkra istället för 99,9%. 

Även Eilika har känt att hon vill byta. Efter att hon var med på Öppet Hus på AISCT i början på augusti så har hon faktiskt själv bett om att få byta skola. Hon har tyckt att det varit jobbigt i skolan nu sedan vi kom hem igen. Mycket läxor och stökigt i skolan. Hon har svårt att koncentrera sig och att hänga med.

Vi byter skola av flera anledningar. Vi ser många fördelar med AISCT jämfört med FHPS. Bland annat:
  • Mindre skola (knappt 500 elever i årskurs förskoleklass till 12:an mot ca 1000 elever från förskoleklass till 7:an).
  • Mycket mindre klasser (dom är 31 elever i Eilikas klass på FHPS mot 13-14 elever i varje klass på AISCT). Vilket innebär mer tid till varje elev från läraren.
  • Alla får vara med och utöva sport efter skolan. På FHPS får bara dom bästa chans att spela matcher och vara med i simlaget tex.
  • Lugnare tempo. Förvisso längre skoldagar (marginellt) men fler och längre raster.
  • Riktig lunchrast på 20 minuter där dom äter i en matsal! Antingen medhavd lunch (microvågsugnar finns att värma sin mat i) eller så kan man köpa lagad lunch. SEN 20 minuters rast för spring och lek. På FHPS sitter dom ute på en stor gräsmatta eller i klassrummet och äter när dom har rast. Alltså endast kall medhavd lunch.
  • Finare och bättre faciliteter.
Så vi flyttar henne! Hon får fortsätta i 3:an i på AISCT i januari. AISCT har skolår som i Sverige medans FHPS börjar sitt skolår i januari. Det blir perfekt för Eilika eftersom hon är född i december och därmed går ut 3:an  på FHPS en vecka efter hon fyllt 9. Ett halvår till i 3:an kommer bara göra henne gott. Hon kommer ju fortfarande vara en av dom yngsta!

Anmälningsblankett till AISCT är inlämnad och anmälningsavgift på 560.- är betald. I dag fick Eilika ledigt från FHPS för att ta ett antagningsprov och för att få prova på att gå en dag i 3:an på AISCT!

Vi hade en mycket laddad liten tjej i morse. Hon fick gå upp lite tidigare än vanligt för att hinna göra sig klar innan avfärd. Just den biten kan man ju se som ett minus om man så önskar; avståndet till skolan (drygt 30 minuter i morgontrafik). Hon hade klätt på sig och i princip ätit upp sin frukost innan ens Julius hunnit till frukostbordet (nu kommer ju han väldigt sent dock).  Väl i skolan så fick Eilika ta sitt antagningsprov hos Mrs Peterson (Julius homeroom teacher och engelska lärare i 7:an som numera är ansvarig för antagningarna till skolan). Det tog drygt 30 minuter. Svårt tyckte Eilika men provet är mest för att se hur mycket hon kan (skolans elever kommer från drygt 40 olika länder!). Efter provet gick vi till Mrs Laros klass. Lilla E hade försäkrat sig om att jag skulle stanna med henne hela dagen. Flera gånger! Jag lovade att jag skulle stanna men visste förstås bättre. Efter knappt 1 1/2 timma tyckte hon att det var dags för mig att gå!


Mrs Laros i klassrummet! Den blonda flickan visade sig vara.....svensk!
 

Efter lite matte var dom redo att gå till Mr Boyd för musik. Alla (6-7 stycken) flickorna kom genast och pratade med Eilika.
 

Hos Mr Boyd fick dom sitta på kuddar och spela blockflöjt!
 

Eilika har ALDRIG spelat flöjt men körde på så gott hon kunde. Hon gjorde till och med quizen som innebar att spela en liten snutt på två noter. Solo! Heter man Braveheart så gör man!
 

På eftermiddagen kom jag lite tidigare för att vara på plats och hämta båda barnen. Då hade Eilika rast. Glad tjej!





Jodå hon var redan en i gänget och hade haft det jätte roligt!
 

Rasten slut!

Lilla My var så nöjd med sin dag men mycket trött! Det var väldigt många gäspningar i bilen hem! Hon hade så mycket att berätta vid middagsbordet. Bland annat hade dom haft ett stavningsprov. Ord som naturligtvis dom andra barnen tränat på men inte Eilika. Hon tog provet och fick 70%! Hon fick själv välja vilken stämpel fröken skulle sätta på provet. Hon valde en som det stod "Keep trying" på! Hon är van att få alla rätt på stavningsproven så 70% tyckte hon inte var så bra. Mamma och pappa tyckte hon var jätte duktig!

Det känns jätte bra att vi bestämt oss och att Eilika också är nöjd och redo att byta skola! Det enda som bekymrar henne är att hon lämnar sin bästis Amy på FHPS. Men dom bor så nära varandra och kan fortfarande leka. Och nästa år kommer dom helt klart inte att komma i samma klass även om Eilika skulle gå kvar på FHPS. Dom har haft en enorm tur (med två rätt så envisa mammor i bakgrunden) att hamna i samma klass 3 år i rad.

2 kommentarer:

  1. Det verkar som en bra skola! Vi gillar ju amerikanska skolan, när den är bra så är den världsbäst!

    SvaraRadera