lördag 22 augusti 2015

Eilikas vardag

En av Eilikas bästisar i Sverige, Axel, undrade (via mail från mamma Anette till mig) om Eilika också måste gå upp klockan 06.15 på vardagar. Så jag tänkte att jag svarar på frågan här och berättar lite om hur Eilikas vardag ser ut. Så detta inlägg är först och främst till dig Axel och till Eilikas andra bästis i Sverige; Amanda.

Nej, Eilika behöver inte gå upp kl 06.15 utan hon blir väckt 06.45 och klockan 07.00 sitter hon påklädd vid frukostbordet. Eilika äter havregrynsgröt med farmors hemkokade lingonsylt till frukost. Efter frukost borstar jag hennes hår och hon borstar tänderna. Mellan 07.20-07.25 sätter vi oss i bilen och kör till skolan.

Det tar ca 30 minuter att köra över bergen till American International School of Cape Town där Eilika går. I bilen så lyssnar vi på Hur du tränar din drake (ljudbok på min iPhone). 

När vi kommer till skolan går Eilika oftast in själv men ibland följer jag med henne in. Hon hänger sin väska på sin krok och ställer sin lunchlåda i en balja (där alla ställer sina lunchlådor som sedan bärs ner till kafeterian när det är lunch) i klassrummet. I klassen är det tyst och lugnt på morgonen och barnen har morningwork som dom jobbar med innan ordinarie lektioner börjar. Det kan vara läsning eller uppgifter som man inte hunnit med dagen innan. 

 

Morningwork i klasrummet. 

Eilika började 4:an nu i augusti. Hon börjar i skolan klockan 8 och slutar 14.50 varje dag. Dom ämnen hon har i skolan är matte, engelska, naturvetenskap, samhällskunskap, franska, idrott, IT, konst, musik, guidance (vet inte vad det skulle kallas i Sverige) och gemensam sång (community singing).

Hennes fröken heter Mrs Nel och kommer från Sydafrika. Det är 17 barn i klassen och dom kommer från 11 olika länder!


Eilika, glad som vanligt, kommer ut från skolan!

Alla barnen har likadana skoluniformer i skolan. Mörkblå pikétröja (långärmad eller kortärmad), kakifärgade byxor, shorts eller kjol och så en mörkblå fleece tröja. Dom får ha vilka skor/stövlar dom vill men dom bör vara i någon neutral färg. På gympan byter dom till kakifärgad t-shirt och mörkblå shorts eller joggisar. Går man i lågstadiet så är det krav på att bära skolans keps eller hatt utomhus på rasterna. Året runt! Har man ingen keps eller hatt så får man sitta i skuggan och inte vara med och leka. Solen är stark i Afrika!


Fin och varm dag trots att det är vinter, då blir det kjol till skolan!

Jag hämtar Eilika antingen klockan 14.50 eller klockan 16.00. Det beror på om hon har after schoool activities eller inte. Eilika har ett rätt så fullt schema efter skolan i veckorna. I år har hon valt hip hop dans på måndagar, på tisdagar har hon extra matte, onsdagar rider hon och på torsdagar sjunger hon i pop vocals. Fredagar är hon ledig! 


Ibland går vi ut med hunden direkt efter att jag hämtat Eilika!

När vi kommer hem, oftast ca 16.30, så leker Eilika i sitt rum och så äter vi middag mellan 17.30 och 18. Sen är det läxdags! Går man i fyran på AISCT så har man ca 40 minuters läxtid plus 30 minters läsning. Hon har 1 sida matte och två sidor med engelska varje kväll och så läser hon en engelsk bok i sängen innan släckning. Eilika går och lägger sig mellan 20.00 och 20.30 och så släcker vi lampan ca 20.45.Läxläsning!

Ja, så ser Eilikas vardag ut! Hur ser era barns vardagar ut?

3 kommentarer:

 1. Amandas vardag ser ut så här; Måndag till Fredag ringer väckarklockan 07.20, hon klär på sig, äter frukost och cyklar sedan till skolan som börjar 08.20. Torsdagar är dock ett undantag då Amanda åker in med färjan kl. 8 på morgonen för att ha slöjd och gympa på Rosenfeldt skolan i Karlskrona. En del aktiviteter ska också hinnas med under veckans gång och på Måndagar är det gympa i Folkets Hus, på Onsdagar dansar hon på kulturskolan och på Lördagar är det ridlektion på Grönadals ridskola. För övrigt är det läxläsning, lektid samt att umgås med familjen som gäller. Ha det bra och Amanda hälsar till Eilika! /Kristina :)

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Vilken fantastisk utsikt från läxläsningsbordet! Skoluniform är toppen och något jag tycker de borde införa i Sverige vilket skulle göra det mycket lättare för alla. Jag kör ca. 15-20 minuter för att skjutsa mina barn till skolan och tycker det är långt, men vet att de i lite större städer har så mycket längre :-)

  Ha en fin dag!

  Kram, Anneli

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Axel blev först avundsjuk på att Eilika fick sova längre än honom, men när han förstod hur LÄNGE hon går i skolan undrade han istället hur hon orkar hela dagen! Axel slutar vanligtvis skolan klockan 12.00 eller 13.00 och sedan är det fritids eller åka hem tillsammans med storasyster. Axel har som sagt mer fritid än vad skolbarn i Sydafrika har. Axel läser i sin bok (just nu Dalslandsdeckarna) varje dag, räknar en sida matte och övar på engelska ord (detta har han hittat på själv, kanske inspirerad av att Eilika kan två språk?). Axel tränar simning tre dagar i veckan och utöver det är det mycket lek med kamrater. Axel står på kö till kulturskolan och till bordtennis, så vi får se om det blir fler aktiviteter.
  Axel har precis börjat med slöjd, syslöjd, och kom stolt hem igår med egenhändigt tillverkade armband. Axel undrade om Eilika har slöjd i Sydafrika och vad man i så fall får göra.
  Ha en bra dag! Sverige saknar er och hoppas på återseende snart :-)
  Kram Anette och Axel

  SvaraRadera