fredag 20 maj 2016

Politik

Jag är inte alls intresserad av politik och har aldrig varit. Tycker mest det är en massa tjafs. Jag är fortfarande inte intresserad av politik men här i Sydafrika finner jag det rätt så fascinerande och stundtals skrämmande.

I augusti så kommer det hållas lokala val i kommunerna. Lokalval hålls var 5 år, precis som det stora valet (dock ej samma år). Det stora partiet i Sydafrika är ANC (African National Congress). ANC har mer eller mindre dominerat i alla provinser sedan det första fria valet efter apartheid 1994. Dock inte i Västra Kapprovinsen (där vi bor), som har den största vita befolkningen i Sydafrika. NNP (Nya Nationalistpartiet) höll ställningarna fram till 2004 när ANC tog över. Men sedan vann DA (Demokratiska Alliansen) 2009. 

ANC och Sydafrikas president Jacob Zuma är ju inte så poppis sedan ett antal år tillbaka och värre blir det. Frågan är bara om Sydafrikanerna kommer våga att inte rösta på ANC i det stora valet 2019. Många röstar på ANC av tradition och för att det var Nelson Mandelas parti.

I dag såg jag på en nyhetssite att ANC nu ställer nya krav (notera noga, NYA) på kandidater till lokala (kommun) valet. Dessa NYA krav är att från och med nu kommer inte kandidater som finns med i brottsregistret eller som är skyldiga skatter eller avgifter till kommunen eller staten inte bli godkända!  Men det är väl JÄTTE bra! Jag blir alldeles matt!


Ja nu blir det bättre! Inga kriminella eller skattesmitare får kandidera i kommunvalet! Skrattretande!

Sen har vi ju "vår" käre president Zuma. Han och hans polare har verkligen lyckats fått Sydafrika på fötter och leder landet med fast hand i rätt riktning. Observera att jag är sarkastisk nu!

Här lite intressanta siffror som bevisar just detta. Sedan Zuma blev president 2009:

  • BNP har sjunkit från 3% till 1,3%
  • Arbetslösheten har höjts från 6,7 miljoner människor (20%) till 9 miljoner människor (26,7%)
  • Randen mot USD från R8.35 till skrämmande R14.95
  • Priset på bröd (700g) från R7.70 till R12.51
  • Priset på potatis (10kg) från R47.67 till R143.80!!!
  • Priset på majsmjöl (5kg) från R22.20 till R45.85. Majsmjöl ingår i basfödan för den allra största delen av befolkning i Sydafrika.

Däremot så har:

  • Zumas lön gått upp från R2 275 802.00 till R2 874 851.00 
  • Korruptionsanklagelserna stannat på 783 stycken och han har inte dömts till något av dom, vad jag vet.



Sen kan han ju inte hjälpa att han ser ut som E.T., med glasögon!
 
Intressant det här med politik! Eller?!

1 kommentar:

  1. Bara 783 alltså, tja det kunde ju varit värre!!! (eller inte...!)

    SvaraRadera