måndag 13 mars 2017

Ett dramatiskt dygn

Ja det blev ett dramatiskt dygn från lördag till söndag. 

Inte för oss men för väldigt många andra. Tidigt i lördags morse började det brinna i kåkstaden Imizamo Yethu i Hout Bay. Vägar runt omkring kåkstaden stängdes av för att räddningsfordon skulle kunna komma fram. Elden var väldigt svår att kontrollera och släcka pga stark vind och framkomligheten i kåkstaden. Räddningstjänsten hade mycket stora problem att ta sig fram. Dels då det är väldigt trångt i kåsktäderna, skjulen ligger väldigt tätt, och dels för att många försökte rädda sina ägodelar som då bars iväg och lades längs med vägarna. 

Det tog nästan ett dygn innan branden var helt släckt. I branden har ofattbara 3500 skjul brunnit upp, ca 15000 (!!!) människor är drabbade och 2 personer har omkommit. Detta är människor som inte hade mycket men nu har INGET! Det är en stor katastrof och är så tragiskt!
Bilderna från branden tagna av Sullivan Photography.Vilken förödelse! Bilderna från radiokanalen KFM.

Funderade lite över om denna katastrof skulle ha någon inverkan på den stora cykeltävlingen Cape Argus Cyckle Tour (världens största cykeltävling på tid) som skulle gå av stapeln för 40-ionde året i rad på söndag morgon.

Varje år när det är Cape Argus så vaknar vi till tysthet (Main Road är avstängd) och efter ett tag suset av cyklar och helikoptrar. I söndags var det tyst men när jag gick upp så syntes inte en enda cyklist till. Klungan med proffs kanske redan hade spurtat förbi? Nej det kom inga cyklister och några få bilar började synas på vägen i stället. 

Hela racet var inställt! Delvis pga av branden men den största anledningen var vinden! Det var stormbyar och stundtals till och med svår storm. Vid starten, tidigt på morgonen, så blåste till och med dom starka proffsen av cyklarna. 

Detta är den första gången, i tävlingens 40-åriga historia , som tävlingen har ställts in! Blåser ordentligt gör det mer eller mindre varje år, men detta var fara för liv. 

Så 35000 cyklister fick tyvärr inte cykla sin tävling. Väldigt många är ju naturligtvis tillresta från andra länder. Mycket snopet men vad göra!

Matvarukedjan Pick-n-Pay, som är en av dom största sponsorerna, valde att skänka all mat och dryck som skulle gått till tävlingen till offren för den svåra branden. Det beslutades även senare att inte hela anmälningsavgiften skulle betalas tillbaka till cyklisterna utan en del skulle gå till dom drabbade i branden. Så något gott hade det ju med sig trots allt!


Spana in Youtube-filmen! Helt sjukt!

Men även om tävlingen hade gått så var den nedkortad till 78 km från 109 km. Anledningen var protester under lördagsnatten i "vår" kåkstad Masiphumelele. Det hade protesterats mot att många invånare i Masi vill ha bättre bostäder och bättre förhållanden generellt. Det hade hållt på större delen av lördagsnatten berättade vår städerska idag. Protestanterna slängde stenar och drog ut gamla bilvrak på vägen som går förbi kåkstaden, där 35000 cyklister skulle passera nästa förmiddag. Eunice skämdes över vad dom gjort. Hon undrade vad alla dessa besökare från andra länder skulle tycka om vårt land.

Man kan ju absolut förstå att dom är trötta på att bo i skjul, inte ha tillgång till vatten, el eller toaletter men jag tror tyvärr inte det hjälper att blockera vägar och förstöra. 


Här kunde inga cyklister komma fram. Bilden tagen av en privatperson (lånat från Facebook).


3 kommentarer:

 1. Ojojoj...Vilken katastrof och vilken tragedi! Tänk hur paradoxalt det är i bl.a. Sydafrika. Så många rika människor i mansions och så dessa svarta människor i kåkstäderna. Jag bodde i ett jättefint område i Johannesburg som heter Lower Houghton men kom i kontakt med människor på jobbet som bodde i Soweto. Man trodde ju knappt att vi existerade i samma land. Ofattbart.

  Ha en fin dag!

  Kram, Anneli

  SvaraRadera
 2. Va intressant att ni bor i Sydafrika. Vi funderar på att åka ner 4 månader på en ranch. Har en son 11 år. Är egentligen från Karlskrona men bor i kalmar. Vi känner en volentärfamilj som driver jordbruk i Sydafrika utanför kapstaden västra sidan. Vore enormt tryggt om vi kunde höras. Jag funderar på om min pojk kan gå i någon skola där . Detta är i stadie 1. Vet ej än om vi vågar genomföra det. Mvh härliga hälsningar maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kör på säger jag! Vad har ni att förlora?! Vi flyttar tillbaka till Sverige i juni men jag föreslår att du går med i den öppna Facebook gruppen Swedish Society of South Africa. Där kan du få massor med tips och råd. Sök visum TIDIGT! Det är mycket svårt att få visum. Lycka till!

   Radera