tisdag 12 februari 2013

Djurliv

När man bor så nära havet som vi gör så händer det ju rätt ofta att vi kan se både sälar, valar och delfiner från fönstret. I går eftermiddags, eller precis när vi skulle äta middag, så var det ett stort stim med common dolphins  precis utanför hamnen. Ja dom heter faktiskt vanliga delfiner på svenska men det låter ju urfånigt. Och det värsta är att det är Linné som artbestämt dom. Vilken fart dom har och vilken livsglädje! Common dolphins är lätta att känna igen på den guloranga strimman längs sidan. Common dolphins är vanliga här utanför och dom simmar i stora stim från 20 upp till 200 individer. Vi kan även se flasknosdelfiner men dom simmar i små stim med runt 15 individer. Alltså svårare att se från fönstret. 



Man ser ju inte varje individ precis men det rör på sig och man kan se dom hoppa.



 I tubkikaren är dom lättare att se. Men om ni klickar på bilderna så att dom blir större så kan ni faktiskt  se den guloranga strimman på några av dom. 

Vi har ju inte bara havsdjur. I vår trädgård får vi besök av diverse små djur. Framförallt fåglar. Alldeles nyss när jag satt här vid köksbordet så såg jag en vacker bokmakierie (och så till det tjusiga svenska namnet; gulstrupig busktörnskata). Jätte vacker fågel som sjunger fantastiskt.



Visst är den vacker?!

Och nu är familj frankolin på besök också. Mamma, pappa och tre ungar. Ungarna har verkligen vuxit. Från början var dom 5 men 2 verkar ha strukit med tyvärr. Dom tar sig ett förmiddagsdopp i fågelbadet. 

Tyvärr har vi något djur som hittat våra tomatplantor också. En morgon så var varenda tomat borta. Röda och gröna. Länsat! Har nu sett att vederbörande även börjat tugga på rabarbern. Både blad och stjälkar. Fattar inte vad det kan vara. Det var ganska många tomater som bara försvann på en natt. Så lite storlek måste det ju vara på djuret. Trädgårdskillen trodde det var babianer. Dom har vi haft turen att slippa. Än så länge. Peppar, peppar ta i trä! Men vi är tveksamma. Det sitter en larmsensor precis nära tomatplantorna och den borde ha löst ut larmet tycker man. Mysko, mysko!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar