torsdag 28 november 2013

Bye bye

I morse, vid den okristliga tiden 05.04, fick jag sms från Julius med meddelandet "Bye bye". Han är på väg till Postmasburg som ligger i Norra Kapprovinsen. Det är drygt 1000km dit härifrån!

Julius bilar dit tillsammans med sin kompis Mark. Mark är 27 år och Julius har träffat honom via online spelet han spelar. Mark bor tillsammans med sin flickvän nära Julius skola. Dom träffas rätt ofta. Julius åker dit och sover över ibland. Jag tror att Mark är lite som en storebrorsa för Julius.

Nu ska Mark och Julius åka till Postmasburg för att träffa en annan kille som dom känner via spelet. Dom har träffats förut när den killen var här nere med jobbet. Han är visst också betydligt äldre än Julius. Det är födelsedagsfest i morgon så det är därför dom åker dit!

Julius har Thanksgiving lov idag, i morgon och fredag så det passade ju bra. Kul att få se en annan del av Sydafrika. Lite avis är jag allt!

Fick nyss ett sms och nu har dom "bara" 3 timmar kvar och det är +35C! Julius främsta uppgift under resan är att hålla Mark vaken och vid gott mod. Julius kan ju tyvärr inte hjälpa till att köra eftersom han inte är 18 ännu och inte har något körkort.

Dom ska visst bo hos killens föräldrar och pappan pratar ingen engelska. Bara afrikaans. Hela 54% har afrikaans som sitt första språk och efter det kommer tswana med 33,6% och sen xhosa och sotho. Jämfört med här där det är 35,7% som pratar afrikaans, 29,8% xhosa och hela 28,4% som har engelska som modersmål. Sen är det bara 7,4% som är vita i Postmasburg jämfört med 15,7% i Kapstaden. Postmasburg ligger i det stora gruvområdet och Julius kompis jobbar tydligen som elektriker för en av gruvorna.

Ett helt annat Sydafrika än här! Ska bli spännande att få höra hur han haft det när han kommer hem igen på söndag!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar