måndag 13 april 2015

Inte självklart

Det är långt ifrån alla dagar som jag känner att det är självklart att vi kommer att bo kvar här forever and ever.

Idag, eller på senare tiden faktiskt, är det så. Det är flera saker som gör att jag känner så. Sydafrika är ett fantastiskt land och vi trivs otroligt bra här men sedan valet förra året så känns det tyvärr som om det styrs åt fel håll och att utvecklingen stagnerat. Här är några exempel på vad som gör att det ibland känns som om vi kanske inte ska bo kvar här allt för länge.

 • Omvänd rasism- ja, så kan man ju nästan kalla det. Det kommer nya lagar och regler som gör det svårare och svårare för vita att leva och bo här. Visumreglerna har skärpts på alla plan. Ibland till det näst intill omöjliga. Nya regler om fullständiga personbevis för minderåriga barn vid resa in och ut ur Sydafrika träder i kraft nu i juni. Svarta studenter förstör och raserar statyer av vita personer från Sydafrikas historia. Till vilken nytta? Jag nuddar bara vid ytan nu. Vill och orkar inte gå in på djupet men det känns rätt så olustigt faktiskt. Är Sydafrika på väg att bli ett nytt Zimbabwe?
 • Load shedding- elen stängs av i två timmar i streck med jämna mellanrum. Det statliga elbolaget klarar inte av att försörja landet med el. Läs korruption och styrt av männsikor utan rätt kompetens.
 • Posten fungerar inte- poststrejk i slutet av förra året. I TRE månader! Vi får fortfarande post som borde kommit i december. Brev försvinner eller tar en evighet att få. Beställde det ovan nämnda nödvändiga personbeviset till Eilika för exakt 1 månad månad sedan idag. Det har fortfarande inte kommit!
 • Strejk- idag strejkar taxi (minibussar) chaufförerna i dom södra förorterna. Har inte hört exakt varför dom strejkar men dom gör det rätt ofta (dom vill ha mer betalt, vilket är förståeligt). Det tog idag 1 timma och 40 minuter för barnen att ta sig till skolan (tar i vanliga fall 30 minuter). Taxichaufförerna blockerade vägar och brände bildäck. 
 • Otryggt- jo ibland känns det nästan så farligt att bo här som svenska medier brukar skriva att det är. Känns ju inte jätte bra när ens barn åker bil till skolan bland brinnande bildäck och avstängningar pga arga och missnöjda taxichaufförer. Grannen blev hotad med kniv när hon gick ut med hunden för ett tag sedan. Känns ju inte heller speciellt kul (tur att vi har STOR hund). Och inbrotten i området har ökat (men vi har ett mycket bra larm så jag känner mig inte rädd) och det är fler och fler uteliggare som strövar omkring i kvarteren. 

Det är några exempel. Finns tyvärr fler.

Hej och hå, positiva Gabriella på g igen! Skämt och sido så kan jag sakna det "trygga" Sverige. Jo, jag vet att det händer saker i Sverige också och jag vet att det är mycket tiggare i städerna. Tittar på svenska nyheter varje dag! Men fortfarande är barn i Sverige relativt trygga. Man kan fortfarande släppa i väg dom själva på cykel till skolan eller till kompisar. Eilika får inte ens gå upp till sin bästis själv även om det bara är upp för trapporna.

Men som sagt, sen är det väldigt mycket som gör att vi trots vissa mindre kuliga saker verkligen trivs här och egentligen inte känner att vi vill flytta härifrån. Jag skriver vi fast jag borde nog skriva jag. Harald har nog INGA tankar på att flytta härifrån.  

Jag säger som Eilika sa när hon var liten. eller var det Julius? -"Man får se!"

4 kommentarer:

 1. Jag kan förstå känslan även om det här är lite av det omvända. Vi lever ju i ett oerhört säkert land, och känner istället att det kan vara skönt att komma hem till "verkligheten i Sverige".

  SvaraRadera
 2. Jag gissar att man tänker i de banorna då och då när man har levt i olika verkligheter. Här funderar vi då och då på om det var rätt att flytta tillbaka till Sverige från Kalifornien, men hur man än vänder och vrider på det finns det både fördelar och nackdelar med båda platserna. Enklast hade det nog varit om man aldrig hade flyttat från Sverige, men vi skulle förstås aldrig vilja vara utan de erfarenheterna.

  SvaraRadera
 3. Jag gissar att man tänker i de banorna då och då när man har levt i olika verkligheter. Här funderar vi då och då på om det var rätt att flytta tillbaka till Sverige från Kalifornien, men hur man än vänder och vrider på det finns det både fördelar och nackdelar med båda platserna. Enklast hade det nog varit om man aldrig hade flyttat från Sverige, men vi skulle förstås aldrig vilja vara utan de erfarenheterna.

  SvaraRadera
 4. Det jobbigaste för mig med det du beskriver hade varit barnen, att inte kunna släppa ut dem (när de är mindre), att de inte kan gå till kompisen själv. Här hemma klagar jag och mannen på att vår största son, som är 9 år, försvinner till kompisar på förmiddagen och sen ser man inte honom förrän till kvällsmat.
  Det finns så klart för och nackdelar med alla ställen. Vi har också bott utomlands några år, så jag förstår vad du menar. Men just tryggheten för barnen, nej det hade känts konstigt om de inte kan leka fritt ute.
  Jag är dock ändå orolig ibland när de är ute leker fast att det är Sverige. Saker händer även här.

  SvaraRadera