fredag 30 april 2010

Konsten att ha städerska

Ja, det är faktiskt en konst. Som jag tror att inte så många svenskar klarar av. Jag trodde jag klarar av det men nu känner jag mer och mer att det är lite besvärligt. Maken håller med.

Vi har alltså vår Eunice som kommer 3 dagar i veckan. Måndag, onsdag och fredag. Det är fantastiskt skönt att ha en städerska som städar, tömmer soporna och sopsorteringen och ställer ut det, tvättar fönster (men inte med världens bästa resultat), torkar av i kylen, hänger tvätt, stryker osv. Men tre dagar i veckan är för mycket! För oss i alla fall.

Det känns mer som en belastning när hon är här och en frihet dom dagarna hon är ledig. Varför då då? Jo, att alltid ha någon utomstående i huset är lite jobbigt faktiskt. Man kan inte riktigt röra sig fritt och så är det en del små saker man stör sig på. T.e.x. att hon tar över diskhon i princip hela dagen till hennes städvatten och trasa, att hon ställer saker på fel plats och inte tillbaka på "vårt" sätt eller plats, att man inte hittar i sitt eget kök då hon ställer den rena disken på fel plats, att när man ska gå på toa så är hon där och städar, att hon städar undan saker så man inte hittar dom, att spisen är kladdigare EFTER hon torkat av den (för mycket rengöringsmedel) osv. Ja, det mesta av allt detta skulle kanske kunna lösas genom att jag rättar och talar om att vi vill ha det såhär. Gör det ibland, men det fastnar inte alltid. Och så går det ju snabbare att fixa det själv! Så typiskt svenskt!

Och så har vi faktiskt inte så stort hus och så skitigt att vi behöver ha henne här 3 dagar i veckan. Vi har henne här så ofta mest för att vara snälla. Hon behöver verkligen pengarna. Hon får R150/dag vilket är bra betalt. Hon har inte varit hemma hos sina barn i Eastern Cape sedan i december för hon har inte råd. Det kostar henne R1000 t.o.r.

Men när vi ska åka hem till Sverige nu i juni så ska vi ha en "housesitter" (berättar mer i senare inlägg) och då drar vi ner till 2 ggr i veckan och så fortsätter vi så när vi kommer hem igen. Det är ju som sagt var inte kul om det blir en belastning för oss. Ska höra mig för om det är någon som kan behöva en bra städerska någon dag i veckan också.

Vilka i-lands problem va?

Trevlig Valborg på er alla! Just en dag som denna så saknar vi Sverige. Valborg är en mysig helgdag!

1 kommentar:

  1. Tänkte faktiskt det innan när ni berättade om personal ni har, städerska, trädgårdsfolk, poolfolk och vad det nu var, att ni orkar ha massa folk där hela tiden!

    SvaraRadera