torsdag 1 oktober 2015

Oroligheter

I tisdags morse var det uppror i vår närmaste kåkstad Masiphumulele. Det brändes däck, kastades sten och invånarna i kåkstaden förhindrades att gå till sina arbeten. Det var ett stort polispådrag med tårgas och gummikulor för att skingra dom dryga 1000 personer som stod för tumultet.

Anledningen till detta uppror var en otäck händelse för ett par veckor sedan, då en 15-årig pojke, Amani Pula, våldtogs och mördades i sitt hem. Mamman hade gått till jobbet och Amani höll på att göra sig redo för skolan när en man bröt sig in i lägenheten. Pojken hittades bara ett par timmar senare av sin farbror. Samma förmiddag hade en 21-årig kvinna även blivit våldtagen i kåkstaden.

Efter denna händelse så samlades en mobb som tog lagen i egna händer. En polisbil sattes i brand och dom dödade 2 personer som dom ansåg ligga bakom våldsdåden. Enligt mobben så tar dom nu lagen i egna händer då dom anser att polisen inte gör tillräckligt i kåkstaden. Dessa två män blev dödade genom s.k. "ringnecking". Dom trär ett däck över offret och tänder på! Riktigt hemskt! I samband med dessa två dödsfall så arresterades 7 personer som i tisdags skulle upp i domstol i Simonstown. Dom som startade upproret ansåg att dessa 7 skulle släppas och det gjordes senare under dagen. Mot borgen på R500/person (SEK303). 

Polisen lyckades få bukt på upproret under dagen och senare på eftermiddagen kunde vägarna öppnas upp igen. Polisen har nu ett flertal fordon med personal placerade i Masi för att behålla lugnet.

Ända sedan mordet på Amani har ovan nämnda mobb "rensat" upp bland knarklangare och tjuvar. Dom har mer eller mindre gått runt och bankat ner och därmed skrämt iväg ett stort antal misstänkta. Enligt vår städerska Eunice så är det knarklangare som kommit från den stora kåkstaden Khayelitsha till Masi. 

Däck brinner på Kommetjie Road. 

Dom som kom från Ocean View och Kommetjie fick åka runt över Red Hill för att komma till affärer, skola och jobb. Dom som bor i Masi blev inte utsläppta från området överhuvudtaget. Upprorsmakarna förhindrade det.


 


Otäcka bilder!

Känns väldigt olustigt att detta händer så nära oss. Masi har varit en relativt lugn kåkstad hittills. Det finns nu planer på en polisstation i Masi vilket skulle vara väldigt bra. 

Här lite statistik över Masis befolkning:

Antal invånare ca 25000
Totalt ca 7500 hushåll 
27% bor i hus och resten i skjul
35% över 20 år har gymnasieutbildning eller högre utbildning
70% har arbete
82% har en månadsinkomst på R3200 (SEK1940) eller mindreBilderna i detta inlägget lånade från diverse sidor på nätet. Jag gav mig av förklarliga skäl inte ut för att fota själv.


1 kommentar:

  1. Det låter verkligen som om det inte var läge att bege sig dit med kameran i högsta hugg, jätteläskigt att ha det så nära.

    SvaraRadera