tisdag 14 december 2010

Lucia

I går var det ju då Lucia. Inget man firar i Sydafrika så klart men vi firade; hemma hos familjen Söderberg. Vi åkte direkt dit efter Julius simtävling.

Huset var fullt med mest norrmän, massor med barn och någon svensk. Kerstin är norska och Martin är svensk. Det bor rätt många norrmän här i Kapstaden. Det är nog i alla fall 4 norks familjer som har barn på AISCT tex.

Vi bjöds på ett fantastiskt julbord med sill, gravad lax, Janssons, skinka, köttbullar, skinka och massa annat. Och så öl och snaps förstås! Jätte gott alltihop. Jag tyckte t.o.m. om Janssons. Fick det förklarat att anjovisen inte är lika stark här som hemma och det var nog det som gjorde det. Ska nog faktiskt ge mig på att göra en själv till Julafton. En liten!

Efter maten och när mörkret fallit så samlades alla barnen ihop och kläddes i vita kläder, glitter och strutar. Eilika var den enda som hade en riktig Luciakrona så hon blev automatiskt Lucia. Sedan tågade dom ut till dom vuxna och sjöng Lucia sången. På norska!

Förberedelserna i full gång.

Kerstin tänder ljus.

Och instruerar.

Här kommer dom!

Ja, en del vägrade byta till vit särk eller klänning. Men jeansklänning går bra det också.

Vet inte hur många barn det var men ett riktigt Luciatåg blev det allt.

Det hela avslutades med att barnen fick tomtebloss. Spännande!

Eilika var i säng strax innan 21.30 så hon är trött idag. Men roligt hade hon. Och Julius och jag också. Julius var framförallt glad i maten. Surprise!

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Måste bara skriva och skryta på dina fina ungar.
  Julius är verkligen helt otrolig som kämpar och stretar på hela tiden. Är det inte skolan med svåra prov på främmande språk (även om det inte är lika främmande längre), så kämpar han med sin simning och åker bil fram och åter dag efter dag för träningar och tävlingar.
  Jag är djupt imponerad och stolt över att vara moster till en sån fantastisk kille. Det är långt ifrån alla killar i hans ålder som orkar hålla på som han gör och dessutom lyckas så bra. Hälsa honom och säg att jag tycker att han är TOPPEN helt enkelt.
  Och så har vi lilla E. Vilken härlig liten tjej. För det mesta verkar hon vara glad och positiv, nyfiken och vetgirig. Gillar hennes stil, att hon talar om för pojkarna att de ska gifta sig men att han måste lära sig svenska först. Och vilken söt lucia! Finast av alla tycker ju jag, fast jag är ju liite partisk. Hon var jättefin när hon uppträdde i skolan också. Utseende är ju något hon fötts med och säger egentligen inte mkt om henne som person, men jag tycker hon är en otrolig liten person med stor personlig integritet och jag är jättestolt över att vara hennes moster också.

  Och så var det en fin tomat som mamman odlat fram. Gissar att pappa Harald kommer att uppskatta att få egenodlade tomater att njuta av då han återvänder.

  Så, det var bara det. Stoor kram / Barbara

  SvaraRadera
 2. Hejsan Gabriella, så härligt med Lucia firande, medger att jag saknade Lucia stämningen i söndags, vi har alltid ett Lucia tåg genom byn vi bor i Finland,och det lyser så vackert upp mörkret.Fina bilder:)
  Skulle vara så trevligt träffas, vi måste försöka få det ihop på någotvis. Nu är jag upptagen några framöver, efter den första gruppne kommer genast en til grupp, men efter det har vi inget planerat, förutom min mamma kommer på en 3 veckors visit:)
  Om du har tips på vart man kan ta flickor i denna ålder( 3 och 4år) så är jag tacksam all info.Det finns ju en hel del aktiviteter man kan göra,men vet inte alltid hur det är.
  Ha en riktigt varm och skön jul, vi ska och se när julbocken anländer imorgon till V&A, flickorna har väntat så länge:)
  Kram Jannika

  SvaraRadera