lördag 7 januari 2012

Die Strandloper

I går blev det äntligen av det vi varit på väg att göra ett antal gånger! Bord var bokat och vädret på topp! 

Vi gav oss av med packade kylväskor strax innan 10 och körde 2 timmar norröver längs västkusten till Langebaan. Där avnjöt vi en 10 rätters fisk och skaldjursmeny på den otroligt häftiga restaurangen Die Strandloper!

Restaurangen ligger PÅ stranden och har inga fasta väggar, tak eller golv. Väggar och golv utgörs av nät och golvet är sandstranden. ALL mat tillagas över öppen eld. Väldigt annorlunda, roligt och gott! Verkligen en upplevelse!


Bilen parkerad och vi är på väg in till restaurangen!




Hmmm.....vad skall hända nu tro? Man tar med sig egen dricka eller så köper man i baren. Dom flesta hade med sig eget och så även vi. Så här års måste man boka några dagar i förväg för det blir snabbt fullbokat. Man kan boka lunch eller middag. Menyn är den samma och det tar ca 4 timmar att ta sig igenom alla rätter!


Här tillagas det musslor. Vin kokta och vitlöksmusslor. Maten serveras sedan på borden i mitten och man får själv gå och hämta. Man får glas när man kommer och sedan serveras maten på papperstallrikar. Besticken består av två blåmusselskal! Vi funderar på att göra samma stil hemma nu!



Vårat bord! Hela omgivningen påminner lite om filmen Waterworld. Ja och ni ser dom två entusiastiska tonåringarna också? Dom ryckte dock upp sig efter en stund. Det var ju trots allt rätt häftigt, även om det inte går att erkänna offentligt!


Här ställdes maten upp och som för det mesta i detta landet så var det välorganiserat. Maten kom fram med jämna mellanrum och det var aldrig några längre köer. Flera matstationer och gott om trevlig personal.


Stranden nedanför restaurangen. Här fanns det MASSOR med snäckor! Eilikas hink blev snabbt full!


Restaurangen sett från havsbrynet.


Baren!


En del mat lagades till i sådana här typiska Sydafrikanska grytor. Bla. potjie som påminner om paella.


Vitlöksmusslorna tillagas i en gammal kaffekanna!


Perfekt restaurang där man kan leka i sanden precis vid matbordet och mammas och pappas fötter! 
Och vilken sand sen! 



Nybakat bröd fanns det tillgång till under hela eftermiddagen. Det togs direkt ur ugnarna!



Efter musslorna fick vi en fisk som heter hardee. Den var helgrillad och så hämtade man sin hela fisk och sedan fick man den rensad direkt av personalen. Dom rensade fisken med, japp, musselskal! Renset slängdes till några andra säkert mycket frekventa gäster!


Måsarna! Vilken blå himmel!


Fiskarna avlöste sedan varandra. Det var snoek, rökt angelfish och White stompnose.


Kolla så glada dom kan vara! Kusinerna! Eller även kallade Bröderna Fluff!




Och Elke ser nöjd ut!


Här bakas det roosterkoek direkt över elden.


Potjie! Vi fick även en lammgryta och sötpotatis.



En som trivs!


Sista rätten! Grillad hummer! Yummy!


Efter all denna goda maten så skrek kaffetarmen verkligen! Kaffet serverades i gamla slitna emaljmuggar!


Och kaffet kokades naturligtvis över öppen eld! Mycket gott kaffe kan jag lova!


Eilka har grävt ner sina fötter. Vid matbordet! Julius började och så följde Max och Eilika efter.



När maten var uppäten, kylboxarna nästan tömda och kaffet hade slunkit ner så gick vi ett par hundra meter bort längs vattnet där grabbarna badade! Härliga vågor men svinkallt i vattnet!

Restaurangen har funnits i 20 år och är mycket populär. Mest bland sydafrikaner som är i trakten på semester. Tror inte så många turister hittar dit. Speciellt inte eftersom man måste boka i förväg. Namnet Die Strandloper kommer från ett folk som hetter Strandloper och tillhörde Khoi folket. Khoi folket var dom första invånarna i Kapstadsområdet. Strandloper folket var uppdelade på klaner på upp till 2500 medlemmar och dom arbetade som boskapsskötare till lång hornade nötkreatur och får. Tidiga sjöfarare som besökte kusten längs Kap träffade på Stranlopers som dom kunde utöva byteshandel med. År 1510 dödades Viceroy DÁlmeida, han som etablerade portugisisk makt i Indiska Oceanen, i en sammandrabbning med Strandlopers. När holländarna hade etablerat sig i Kap regionen år 1682, utarmades Khoi befolkningen och Strandloper folket blev ner-graderade till arbetarklass. Om ni vill kolla in Die Strandlopers hemsida så kan ni göra det här

Familjen Kruger åkte sedan hemåt igen. I min VW Tiguan där AC:n har behagat dö. Varmt kan jag säga! Det var +27C kl 18 på kvällen. Myrhedarna fortsatte några mil norröver till Port Owen för några nätter.

4 kommentarer:

  1. Fantastiska bilder och en jättehärlig blogg! Återvänder gärna hit för att läsa mer om er tillvaro /Marina

    SvaraRadera
  2. Vilka härliga bilder och härlig utflykt!

    SvaraRadera
  3. Vilken utflykt! Tänk att ha det bara 2 timmar bort.. Vad är det för temperatur i vattnet? Underbara bilder! Har aldrig funderat på Sydafrika tidigare, men nu finns det i allafall i bakhuvudet ;) kram

    SvaraRadera
  4. Detta var en toppendag och ett stort tack till Gabriella och Haralöd som tog med oss dit. Hela turen längs med västkusten blev ett riktigt möte med den sydafrikanska kulturen. Denna kust är definitivt ingen turistfälla! Elke

    SvaraRadera