måndag 15 september 2014

Valdag

I går var det riktig valdag för oss! Riksdagsval i Sverige (ja, Julius och jag har röstat) och så var vi på valsafari! 

Vi har ju sett massor med valar sedan vi flyttade hit men i går var det premiär att se dom från havet och förhoppningen var att få se dom på riktigt nära håll. Vi åkte ut från hamnen i Simonstown klockan 10.30, tillsammans med svenska familjen Arlbrandt och två engelsmän. Solen sken men det var lite högre sjö än vad vi hoppats på. Men det gick bra! 


Julius, Tyra och Eilika väntar på att få gå ombord.


Vi åkte med Simonstown Boat Company som är dom enda i hela False Bay som har tillstånd att göra valsafari och att lägga sig riktigt nära valarna med båten.


Skepparen Dave är marinbiolog och kan sin sak. Vi har varit ute med honom tidigare och han är mycket kunnig. Och en riktig sjöbjörn!


På väg ut genom hamnen! Denna bilden är till er familjen Hammarberg. Ni känner igen er va?!


Flottbesök av två engelska båtar i hamnen. RFA Black Rover och HMS Iron Duke.


Hej då Simonstown!


Julle-Bulle


Vårt berg och vårt hus där bland dom andra husen!


Tafelberget och Devils Peak.

Vi började att åka mot vågorna ut mot Cape Point i vår jakt på att få se valar. Det rullade och slog upp rätt så rejält med vatten. Inga valar i sikte!


När vi sedan vände för att åka inåt mot kusten så kom Eilika ner, dyngsur, från övre däck. Men mamman var garderad och hade både extra tröja och jacka med till det lilla sjötrollet.


Äntligen fick vi se en val! Och vi hade världens tur. Detta var en ovanlig vitbrokig sydkapare. Endast 4% av sydkaparna föds vita och det är endast hanar. 


Den kom väldigt nära båten och vi kunde verkligen se hur enorma dessa djur är.



Det är svårt att lyckas få bra foton trots att dom är sådana giganter. En sydkapare blir ca 18 meter långa.




Efter ett tag fick vi även se en val som hoppade! Mycket mäktigt!

Vi var ute i ca 2 1/2 timma men fick tyvärr inte alls se så många valar som vi hoppats på. Det finns ca 200 sydkapare i False Bay just nu så chansen att få se flera var rätt stor. Det var även perfekta väderförhållanden för att få se valar hoppa. Dom älskar vågorna. Men vi lyckades bara se ett enda hopp. Vanligtvis så hoppar dom 6-7 gånger på raken. Vi misstänkte att dom alla var rejält trötta och lata efter alla valdebatter ;)! Eller bara söndags lata. Men vi var rätt nöjda ändå. Speciellt att få se den ovanliga vita sydkaparen. Och så nära båten! Det var riktigt kul!



Perfekta seglarförhållanden!


Dom engelska militärbåtarna har så tjusiga flaggstänger med liten röd krona i toppen!

Rejält saltstänkta så åkte vi hem för att bjuda familjen Arldbrandt på en braai. Familjen är här i ett halvår och deras båda flickor går i Julius skola. Tyra och Eilika är lika gamla så dom hade väldigt roligt. Lycka att få leka på svenska!


Lisa, Selma och Martin njuter av värmen!


Det var väldigt gott med mat! Och kanon väder hade vi också.


Eilika, Selma och Tyra!

Det var en mycket trött dotter vi stjälpte i säng efter en behövlig dusch. Harald var tapper och stannade uppe och tittade på valvakan. Jag var måttligt road och trött så jag gick och la mig i stället. Var ju inga roliga valresultat jag vaknade till i morse precis. Vad hände?!

2 kommentarer:

  1. Ja vad hände?
    Valsafari verkar betydligt roligare!

    SvaraRadera
  2. Vad kul med valsafari! Vi har varit på flera i Washington då vi knappt sett röken av valar, men sist vi var ute, i Kalifornien förra hösten, hade vi två späckhuggare som följde med båten i över en halvtimme och dessutom såg vi massor av knölvalar också.

    SvaraRadera