söndag 24 januari 2016

Brand och goda vänner

I torsdags var det återigen dags! En brand på berget ovanför Glencairn Heights och Fish Hoek! Denna gång startades branden av en brand i ett pendeltåg! Det har senare visat sig att branden var anlagd för att dölja ett mord! En person hittades död på tåget. Detta hände vi 10-tiden på torsdagsförmiddagen. Det utbröt en kraftig brand och rök som snabbt spred sig till närliggande buskar och sedan hoppade över vägen och som en löpeld upp på berget. Som vanligt såhär års så blåser det rejält vilket gör att elden sprider sig ohyggligt snabbt. 

Main Road stängdes naturligtvis av och Harald och jag, som kom från andra sidan bergen, fick vända och köra runt i stället. Dom första 4 bilderna är lånade från nätet (fotograf Rob Pipers).


Det brinnande tåget och den tjocka röken!


Rök och eld klättrade snabbt upp över berget.


 Brandbilar, helikoptrar och även marinens bogserbåtar bekämpar elden.

 

Helikoptern släpper vatten på elden. 

 

Så här såg det ut klockan 3 på eftermiddagen. Jag gav mig av tidigt för att hämta Eilika klockan 4.


Vilket var en jäkla tur! Trafiken stod i det närmaste stilla uppför Glencairn Expressway.

 
  
Det var bara att vänta och fota helikoptrarna som hämtar vatten i Wetlands mittemot vårt lilla shoppingcenter.
 
 

3 helikoptrar kämpade i vinden.
 
 

 

Det  tog mig över 1 timma att komma så långt som till Longbeach Mall! Det tar i vanliga fall 7 minuter!

Jag hann förstås inte i tid för att hämta Eilika från sin extra matte. Harald fick ringa och meddela att jag var på väg. Trafiken släppte efter korsningen mot Fish Hoek och Kommetjie så sedan gick det snabbt.

 

Eftersom det är extremt torrt och alla vattensamlingar har väldigt låga nivåer så fick helikoptrarna sedan ta vatten från havet. Harald fotade på sin promenad med Idefix.

Dom tar inte gärna havsvatten eftersom det gör att både vattensäcken och alla delar på helikoptern rostar mycket snabbare i och med saltvattnet. Men finns det inget annat att tillgå så är det havet som gäller förstås!


 Eilika hämtad och uppe vid Silvermine så körde vi rätt in i världens tjocka. Vi körde helt enkelt inne i molnen!


På hemvägen hade branden spridit sig över berget till Fish Hoek sidan.

Efter middagen i Simonstown så körde vi en sväng till Fish Hoek för att kolla läget. Det brann rejält längs med berget. 

 

 

Dom två följande nätterna så evakuerades drygt 100 hus i omgångar.

Branden var alltså inte helt släckt förrän i går. Ja även idag har jag hört att en del "hot spots" har blossat upp, men hålls under kontroll. 

Tidigare i veckan så har det brunnit på två andra ställen här i grannskapet. Tyvärr så är 90% av alla bränder vi har anlagda. Det är riktigt otäckt! Harald och jag har faktiskt pratat om att vi måste göra en plan över vad vi måste ta med oss, förutom barn och djur, om vi skulle behöva evakueras. Bättre att vara förberedd!

Så till något MYCKET trevligare! I fredags kom våra goda vänner Helena och Peter samt deras dotter Ilona och vännen Stefan på braai. Helena och Peter känner vi sedan några år tillbaka och dom kommer ner minst en gång per år. Då ser vi alltid till att träffas några gånger. Här kan ni läsa om första gången dom var hos oss.


Helena som vi känner henne; med ett glas bubbel i högsta hugg!
 
 

Ilona och Stefan samtalar i väntan på maten.


Och vilken middag det blev! Pork rashers som tilltugg sedan grillade hummerstjärtar (crayfish), oxfilé, pork bangers (små fläskkorvar), halloumi och majs. Till det sallad! Så gott!



Idde fångar korvbitar!

Sedan min avduknings- och efterrättsassistent (Julius) flyttat så har den yngre generationen tagit över. Och med bravur!


 Eilika och jag bjöd på krossade maränger varvade med färska jordgubbar och en kräm gjord på lemoncurd och creme fraiche. Mycket gott!

Längtar redan till nästa år ni kommer Helena och Peter! Eller tänk om vi skulle lyckas med att träffas i Sverige i sommar?!!

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar