söndag 24 april 2011

Påskafton, på svenskt vis!

I går firade vi riktigt svensk Påskafton med påskbuffet och allt. Vi hade bjudit in några av våra sydafrikanska vänner till denna exotiska tillställning. Vi blev totalt 14 runt långbordet!

Sydafrikanerna var mycket fascinerade av både maten, drycken och hur allt gick till. Och att vi firar på Påskafton.

Vi började med varsitt glas bubbel ute i solen och sedan dukade Harald och jag upp all den goda maten. Till maten bjöds det på öl och vin och naturligtvis snaps. Och så Påskmust. Sodastream must alltså.

Vi försökte lära dom att dricka snaps men dom förstod inte riktigt ritualen med att sjunga först. Vi sjöng någon snapsvisa men då hade flera redan smakat på snapsen. Lite för törstiga kanske?! ;)

Här tar alla för sig av maten. Det är Tony, Sally och Helen.

Kate, Milena, Eilika, Harald och Helen förser sig.

Vi fick alla plats runt långbordet som Julius och jag hade fixat. Vårt matsalsbord vred vi på sniskan och förlängde med trädgårdsbordet. Vita dukar, vår gröna löpare och fina servetter med påskliljor på som Asta tagit med sig.

Eilika spexar!

Hög stämning runt bordet.

Roligt för Asta att få träffa en del av våra vänner och grannar också.

Dave dricker champagne direkt ur flaskan med sugrör!

Världens snällaste och bästa Julius hjälpte till och passade lilla Leopold så att mormor Marianne fick lite ledigt.

Bra med köksö. Maten uppdukad i vårt fina polska porslin.

Julius har tagit kort på all maten! Rostbiff och pastrami.

Vin- och örtmarinerade kycklingfileér.

Köttbullar kryddade med kryddpeppar.

Örtpotatis.

Haralds egen gravade lax. Den gjorde verkligen succé.

Min hemgjorda gravlaxsås på creme fraiche.

Tomatsallad med ädelost.

Spenat och fetaostpaj.

"Prince" sausage! Alltså små rökta wienerkorvar "omgjorda" till prinskorv.

Svärmors smaskiga Janssons gjord på anjovis köpt i Sydafrika. Blev jätte god men smakade inte riktigt som hemma då anjovisen är annorlunda. Utmärkt tyckte jag som inte äter tycker om Jansson hemma. Denna var godare!

Exotiska ägghalvor med Kalles kaviar.

På bordet fanns även ett urval av ostar och kex. Och efter maten bjöd vi på saffranskaka, dragé ägg och Flaggpunch och kaffe.

Och ingen Påskafton utan att vispa ägg!!! Nu blev det liv i luckan! Skulle dom dricka råa ägg???!! Jajamensan, det skulle dom! Alla fick varsitt glas med 2 äggulor och strösocker och varsin gaffel att vispa med. Sedan vispades det för glatta livet! Och vi fick dom alla att dricka sina råa ägg med mörk rom i. Precis som vi alltid gör hemma hos min faster på Aspö! Vi ringde till släkten när vispandet var i full gång. Lite svårt att höra med allt oväsen men dom hade inte börjat vispa ännu. Vi var först!

En mycket lyckad eftermiddag och kväll! Jag tror alla var väldigt nöjda! Det gör jag gärna om nästa år!

1 kommentar:

  1. Kul att läsa om er påskaftopn . Men det mpåste ändå vara lite märkligt att fira påskafton under höstmånad istället för vår! Här har varit en udnerbar påsk med uppemot 20 grader, sol och näst intill vindstilla, Hälsa mor Asta att det kommer att vara aldeles grönt när hon kommer hem - för det är redan helt fantastiskt vår här! Elke

    SvaraRadera