fredag 27 september 2013

Tryggt och säkert

Det stormar på Atlanten! Ja det blåser rätt bra här inne i viken också. Och när det stormar på Atlanten så får vi ofta besök av ett eller flera fartyg i viken som söker lite lugnare vatten. Sedan i går eftermiddag har vi besök av frakt fartyget SE Potentia från Singapore och framåt kvällen kom även Orient Transit från Cypern in och ankrade. Jag kollar på Marine Traffics hemsida för att se vilka båtar vi ser här utanför. Här kan ni kolla om ni vill. Rätt coolt faktiskt.

False Bay, och framförallt Simons Town, har ju använts som en skyddande vik och hamn ända sedan 1687. Då hittade den holländska guvernören av Kap kolonin Simon vad der Stel hit. Simons Town skulle bli en trygg hamn under vintermånaderna maj till september när det blåser som värst rätt in i Kapstaden.

Under den andra brittiska ockupationen av Kap blev Simons Town år 1806 en Royal Naval Base och hem för South Atlantic Squadron. En av skvadronens uppgifter var att bland annat se till en viss Napoleon Bonaparte som satt i exil på St Helena som ligger ca 1930 km härifrån. Napoleon hade hunnit besöka Simons Town redan innan den brittiska ockupationen. Han ska ha landstigit här för att få sjukvård under senare delen av 1770-talet.

Över 300 båtar blev reparerade på varvet i Simons Town under andra världskriget. När marin basen blev överlämnad till Sydafrika så sent som 1957 så hade minst 125 allierade skepp blivit sänkta runt om Siomon Town av tyskar, japaner och italienare.

Än i dag är Simons Town en mycket viktig marin bas i Sydafrika och än idag kommer skeppen in hit för att söka skydd!

Så, det var dagens historia lektion. Nu tillbaka till nutid och jag måste åka och hämta Julius från skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar