söndag 23 april 2017

Fartyg, fartyg, fartyg

Vi får ju vår beskärda del av fartyg som passerar utanför våra fönster. Alltid lika spännande när det kommer in eller lämnar ett fartyg till och från Simonstown.

Simonstown är ju Sydafrikas marina bas och har även ett varv som inte enbart används för marinens fartyg.

Den 29 mars anlände ett mycket speciellt fartyg för att läggas upp på varv i Simonstown. 


Royal Mail Ship St Helena!

Detta vackra lilla fartyg är den enda fasta förbindelsen mellan ön St Helena (tillhör Storbrittanien) ute i Atlanten och fastlandet. Närmare bestämt Kapstaden. Pga av propellerproblem så ställdes nu resa 255 in. Resa 255 skulle ha avgått från Kapstaden till St Helena den 25 mars, vidare till Ascension Island och sedan tillbaka till St Helena och för att sedan segla tillbaka till Kapstaden och anlända den 12 april. Ett oplanerat varvsbesök för ett fartyg som St Helena ställer ju så klart till en hel del problem. Den lilla ön St Helena, med en befolkning på knappt 4500 invånare, förlitar sig ju helt och hållet på att postbåten ska komma med förnödenheter, post och passagerare. Men naturligtvis ordnades ett alterantiv för det mest akuta, dock inte för kryssningsgästerna som fick full återbetalning eller sin resa ombokad.

Ön St Helena har en nybygg flygplats men som inte ännu tagits i bruk. Dom hårda vindarna ställer till problem om jag förstått saken rätt. 
 

Ligger på min bucket list, att åka med postbåten till St Helena! Men kryssningen tar ju sin lilla tid.

Klockan 14.30 den 13 april var hon fit for fight igen!

 Bon voyage!

I går morse anlände den sydafrikanska fregatten SAS Amatola till Simonstown, vilket är dess hemmahamn. Men denna ankomst firades med pompa och ståt. SAS Amatola kom hem igen efter en 3 månaders seglats till Storbrittanien där dom har tränat tillsammans med engelsmännen.


Välkommen hem!
Bogserbåtarna skjuter fanfar på sitt sätt!

 

Och vi hörde musik från marinens musikkår inne på kajen!

Undrar om vi får ett så fint välkomnande när vi anländer till Aspö med färjan den 20 juni, efter 7 1/2 år i Sydafrika?! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar