torsdag 5 mars 2015

Branden

Usch vad det har brunnit och än är det inte helt släckt överallt! I förrgår var det som värst. Elden spred sig snabbt då vinden vände. I går kom det lite regn och vinden la sig vilket var räddningen. Det är enorma områden av fynbos (växtlighet endemiskt för Kaphalvön) och tyvärr har även en del hus och byggnader både brunnit ner och skadats. Många har blivit evakuerade.


Så här såg det ut i förrgår! Vi har varit utom all fara hela tiden. Vi bor precis utanför kartan längst ner till höger.

Bilderna nedan tog jag när syrran och jag varit och ätit lunch på Constantia Glen i förrgår. Det brinner på berget ovanför Tokai. Den branden spred sig sedan mycket snabbt både neråt mot skog och bebyggelse samt mot ett flertal vingårdar i Constantia.


På eftermiddagen vände alltså vinden och ett stort rökmoln samt aska från branden i Clovelly kom in över vårt hus.


Rökmoln! Fotot taget från vår uteplats på framsidan.
 


Röken spred sig över hela False Bay och långt ut till havs.

På kvällen åkte Eilika, Harald och jag för att kolla läget på bränderna i Clovelly, på Boyes Drive i Kalk Bay and Muizenberg samt Noordhoek.
 
 

 Rök och lågor ovanför Clovelly. 
Vi ställde oss på golfbanans parkering i Clovelly. Otäckt!
 

Solen går ner över Atlanten.
 Nere från Kalk Bay kunde vi se branden som kom längre och längre ner mot Boyes Drive.
 

På väg hem igen! Bilden tagen från Fish Hoek precis efter stranden. Det brinner i Clovelly till vänster om berget och vid Boyes Drive till höger!
 

Eilika njuter av vinden på väg hem.

Harald skickade meddelande till vår vän Lennart som bor i Clovelly att om han skulle bli evakuerad så var han välkommen till oss. Harald hade mobilen på hela natten. På väg till skolan nästa dag (igår) så ringde Lennart och var evakuerad! Jag tänkte han kunde få vila i Julius rum om han skulle komma så jag gick in för att plocka undan lite. Hans rum var täckt i aska! Vi hade glömt stänga fönstret under natten. Julius sov inte hemma utan i stan hos en kompis. Rummet städades men Lennart höll sig i närheten av sitt hus och kunde framåt dagen komma hem igen. Han kom en sväng på eftermiddagen och fick sig en kopp kaffe. Nu är hans hus utom all fara men han hade ett mycket skrämmande dygn.

Till råga på allt så var tisdagen den varmaste dagen sedan man började mäta temperaturen i Kapstaden. Alltså den varmaste dagen på 100 år! Stackars arma brandmän som kämpade på så många ställen i Kapstadsområdet.

Ni kan förstå att det lilla regn som kom igår var välkommet! Idag är som sagt var läget under kontroll men det ryker och pyr överallt och på flera ställen har det blossat upp igen men hålls under kontroll.

1 kommentar: