onsdag 14 november 2012

Mångkulturell

Här kommer ett kort inlägg men jag måste ju bara berätta. Nej, nej inget stort och viktigt men något som gör mig glad och så lycklig över att bo just här.

Vår lilla dotter får verkligen en mångkulturell skolgång och det är så härligt. Ja, det får ju Julius också faktiskt. Men tydligt var det i morse när jag lämnade Eilika i skolan. På "lineup" idag så gratulerade alla barnen Mrs Skea (fröken i en av Eilikas parallelklasser) som fyller 40 år idag. Alla förstaklassarna (drygt 90 barn) står i åtta rader (en pojkrad och en flickrad för varje klass) och sjunger "Ja må hon leva" på 3 språk! Dom sjöng på engelska, xhosa och afrikaans. Alla tre språken är officiella språk här i Sydafrika (3 utav totalt 11 officiella språk). Sedan hurrade dom 3 gånger och så räknade dom till 40 högt. Dom brukar alltid räkna högt till 7 när någon av barnen fyller år (ja, dom flesta fyller ju 7 när man går i ettan). Men för att inte hela förmiddagen skulle försvinna till att räkna så räknade dom nu till 40 i femtal. Härligt, härligt!

Är ni intresserade eller nyfikna på Sydafrikas 11 officiella språk så klicka HÄR. Vill ni veta mer om språket afrikaans så klicka HÄR eller om xhosa klicka HÄR.  

Det var allt från språkbyrån!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar